Rozpočet 2016: Babiš drží úřady zkrátka, polovinu čekají škrty

Praha – Senioři dostanou vyšší důchody a státní zaměstnanci zase vyšší platy. Přesto bude muset zhruba polovina ministerstev a dalších úřadů šetřit, protože oproti letošnímu roku dostanou méně peněz. Alespoň tak to navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) v rozpočtu na rok 2016. Ministři s ním budou tento týden o svých požadavcích ještě jednat a vláda by se mohla k návrhu vrátit příští pondělí.

Ministerstvo financí počítá s růstem platů státních zaměstnanců o 3 procenta a zaměstnanců ve státní službě o další 2 procenta navíc. Platy soudců a státních zástupců by pak měly růst o 2 procenta a dalších ústavních činitelů, tedy poslanců, senátorů a prezidenta, o 6,6 procenta. V průměru by si měli státní zaměstnanci přilepšit o zhruba 800 korun.

U valorizace důchodů počítá návrh pouze se zákonnou valorizací, tedy s růstem penzí příští rok o 105 korun. Celkově by tak měly penze vyjít státní kasu na 3,5 miliardy. Vláda vedle toho schválila také jednorázové zvýšení důchodů ještě letos o 600 korun. „Těch 600 korun je výsledkem koaličního kompromisu. Já jsem původně navrhovala v příštím roce navýšení, které šlo nad rámec toho zákonného určení,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

I když mají tedy platy státních zaměstnanců a důchody růst, ministerstva a úřady by měly podle Babiše dostat ze státního rozpočtu méně peněz. S šetřením počítá u skoro poloviny kapitol. Ministerstvo financí by dostalo o 123 milionů méně, rezort kultury o 304 milionů méně. „I kdybychom snížili investice, tak je třeba, abychom zvedli platy,“ uvedl k tomu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Babiš chce rozpočet navýšit o lepší výběr daní, který mu zatím nejde

Méně peněz dostane podle návrhu také ministerstvo zdravotnictví. Letos hospodaří s 6,5 miliardami, ale příští rok by mělo dostat pouze 5,7 miliard. Podle mluvčí rezortu Štěpánky Čechové ale taková částka nestačí na nutné investice a ministerstvo proto bude žádat o další 3 miliardy korun navíc. „Požadované zhruba 3 miliardy korun navíc bychom chtěli využít především na rekonstrukce a modernizaci nemocničních areálů tak, aby nám nemocnice kvůli zanedbané údržbě časem nespadly na hlavu,“ uvedla mluvčí.

  • „Jsou to peníze, které ušetřila jednotlivá ministerstva za minulé období a nejsou schopná to utratit,“ uvedl ke škrtům na ministerstvech a dalších úřadech ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Recese, kterou jsme přivodili předloni a předpředloni a kterou neměly sousední státy, byla výsledkem naší hospodářské politiky. A proto se dnes (při více než tříprocentním ekonomickém růstu) odrážíme od hlubokého dna a z tohoto důvodu mám obavy, jestli to budeme schopni udržet. A proto by měla být hospodářská politika velmi prorůstová, mít projekty, které jsou připravené a kde je vysoká návratnost ve střednědobém horizontu, abychom ten růst udrželi," říká ekonom Jan Švejnar, který je ředitelem centra IDEA Národohospodářského ústavu AV ČR a profesorem na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Ministerstvo dopravy pak může podle návrhu počítat s částkou nižší o téměř miliardu. Ani to se ale podle všeho s menším příjmem z rozpočtu nesmíří. „Budou-li škrty, tak budu žádat o víc peněz,“ uvedl šéf dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO)

Největší částku ale ministerstvo financí smazalo rezortu zemědělství. Své výdaje by muselo omezit o 1,2 miliardy. I tak ale dokáže rezort podle všeho se 17,2 miliardami vyžít. „Samozřejmě chápu rámec toho, že chceme snižovat schodek rozpočtu,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Plánované schodky pro příští roky
Zdroj: ČT24

Polepšit by si měla naopak obrana nebo věda a výzkum. Více peněz dostane podle návrhu i školství. Růst o 2,3 miliardy je ale podle budoucí ministryně Kateřiny Valachové (nestr.) stále málo, školství by totiž potřebovalo navýšení o minimálně 5 miliard. A stejně nespokojený je i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Rozpočet sice počítá se 700 miliony pro poštu a s růstem platů o 3 procenta, jenže chybí další peníze, které ministr požaduje. „Nereflektuje případné navyšování policistů, hasičů. Nereflektuje, že bychom měli posílit investice,“ uvedl Chovanec.

Andrej Babiš tak sice přinesl na koaliční radu rozpočet, který pro příští rok počítá s vyššími výdaji o 63 miliard. Ministři po něm ale chtějí ještě dalších 30 miliard navíc. „Hranice je jasná, je tam 70 miliard deficit. To jsme schválili, takže si teď musíme určit priority,“ reagoval Babiš.

Babiš už začátkem března ve sněmovně avizoval, že jeho ambicí je předložit pro příští rok návrh rozpočtu se schodkem 70 miliard korun. Letos stát plánuje hospodařit se stomiliardovým deficitem. Loni skončil státní rozpočet ve schodku 78 miliard korun proti plánovaným 112 miliardám.

U státních pojištěnců stále není jasno

Koalice se už delší čas nedokáže dohodnout také na platbách za státní pojištěnce. Zatímco sociální demokraté trvají na zvýšení z nynějších 845 korun za měsíc na 904 korun, což by rozpočet vyšlo o 4,3 miliardy navíc, ministr financí Babiš by byl ochotný jednat jen o 600 milionech.

Babiš svůj nesouhlas s nárůstem odvodů opakovaně zdůvodňoval potřebou nejprve učinit hospodaření v resortu transparentnějším. O návrhu diskutovaly vládní strany i na koaliční radě, ale stále bezvýsledně. „Já podporuji návrh pana ministra zdravotnictví Němečka. Budeme muset hledat shodu v rámci vyjednávání o státním rozpočtu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že nemocnice nebudou mít bez zvýšení plateb za státní pojištěnce dost peněz na zvýšení platů zdravotníků. „Kdyby vláda populisticky nerušila poplatky, tak nemusela tato debata vůbec existovat,“ dodává za opozici ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

O konečné podobě rozpočtu na příští rok bude vláda jednat celé léto. Definitivní schvalování pak přijde na řadu v září.

Kolik stát platí za své pojištěnce
Zdroj: ČT24