Žlutý kov je stále žádanější

Praha - Celosvětová poptávka po zlatu stoupá. Jen ve třetím čtvrtletí vzrostla o šest procent a vyšplhala se tak de facto výš než za celý minulý rok. Cena zlata v posledních třech měsících stoupla na rekordních 1920,30 dolaru (36 360 korun) za trojskou unci. K růstu přispěly hlavně nákupy centrálních bank a poptávka z Evropy kvůli stupňování dluhové krize v eurozóně.

V Číně se ve třetím čtvrtletí skupovaly především šperky. Země tak poprvé od začátku roku 2009 překonala Indii a stala se největším konzumentem zlata na světě. Nákupy zlatých šperků z Číny se zvýšily o 13 procent, Indové polevili proti loňsku o 26 procent. K rekordnímu výsledku zlata přispěla 30 procenty i Evropa. Zájem o zlaté pruty a mince se na evropském trhu víc než zdvojnásobil.

Marcus Grubb, výkonný ředitel Světové rady pro zlato

„Pokud se podíváte na zlaté pruty a mince ve třetím čtvrtletí, Evropa byla největším investičním regionem na světě, což je zajímavý výsledek.“

Celosvětově se poptávka po zlatě jako investici zvýšila proti loňsku o 33 procent. Z evropských států nejvíc nakupovala Francie, hned za ní v závěsu skončilo Německo. Rekordní zájem ve třetím čtvrtletí tlačil cenu zlata nahoru. Dostala se až na 1 920 dolarů za unci.

Kdy padne dvoutisícová hranice?

„Je zcela jisté, že dvoutisícová hranice padne. Otázka je samozřejmě kdy… Očekávám to v březnu příštího roku,“ myslí si obchodní ředitel společnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba. Obecně lze podle něj říct, že zájem o zlato poroste tak dlouho, dokud budou mít světové ekonomiky velké problémy.

Aktivními kupujícími zlata byly opět centrální banky, zvláště v nově vznikajících rozvíjejících se zemích, kde se banky snaží rozšířit své rezervy do jiných investic, než je americký dolar.