V nevybraných daních mají Řekové 60 miliard eur

Brusel/Madrid – Řecko tížené tvrdými dopady finančních problémů má kolem 60 miliard eur v nevybraných daních. Taková suma představuje přibližně čtvrtinu hrubého domácího produktu v zemi. Uvádí to Evropská komise ve zprávě o činnosti expertní mise v Řecku. Dluh země dosahuje kolem 370 miliard eur, tedy kolem 160 procent HDP. Řecko by také mělo předložit soukromým věřitelským institucím své definitivní návrhy na snížení soukromého dluhu na polovinu do konce listopadu. Nyní se konají schůzky s jednotlivými věřiteli a jejich reakce na předběžné návrhy je prý zatím „smíšená“.

Expertní tým v Řecku byl vytvořen s cílem pomoci s reformami. Podle šéfa týmu Horsta Reichenbacha by až osm miliard eur mohlo být bezprostředně získáno a mohlo by pomoci Aténám se snížením jejich masivních schodků. Zhruba polovinu sumy představují nevybrané daně, které souvisejí s právními spory, jež se o ně vedou. Tyto pře ale mohou klidně zabrat sedm až 12 let.

Právě zlepšení mechanismů pro řešení takovýchto sporů bude jednou z priorit pro skupinu expertů z členských států unie a z Mezinárodního měnového fondu, kteří mají Řekům s reformami pomoci. Podle zprávy je šance na získání peněz malá, rozsah problému ale ukazuje na pochyby ohledně účinnosti řecké daňové správy.

Návrhy na snížení soukromého dluhu do prosince

„Očekávám, že nejpozději do konce listopadu bychom měli mít náš návrh hotov,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný činitel řeckého ministerstva financí o plánech na snížení soukromého dluhu. Dodal, že zástupci Řecka budou nyní jednat se soukromými věřiteli nejen v Evropě, ale zřejmě i v zámoří. Transakci v podobě výměny dosavadních řeckých dluhopisů za nové by chtěly Atény sjednat počátkem příštího roku.

Činitel uvedl, že vládní zástupci ještě nejednali s Institutem mezinárodních financí (IIF), který oficiálně reprezentuje přední světové banky. „IIF je jen jednou z protistran,“ řekl. Šéf IIF Charles Dallara ve středu v Aténách řekl, že pro velké manévrování není velký prostor. Uvedl, že jeho organizace chce hlavně zajistit, aby dohoda byla pro vlastníky řeckých dluhopisů dobrovolná.

Dohoda se soukromými investory je klíčovým pilířem druhého mezinárodního záchranného plánu pro Řecko. To od loňského května přežívá jen díky penězům z loňského záchranného balíku v objemu 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Když se letos ukázalo, že první záchranný plán nebude stačit, sjednala EU nový dvouletý program v hodnotě 130 miliard eur, jehož součástí bude odepsání poloviny soukromých dluhů.