Ťok: 100 tisíc aut s platnou technickou nemá dokončený převod

Praha - V Česku je stále zhruba 100 tisíc aut, která mají platnou technickou kontrolu, ale nemají dokončený převod. Na jejich přihlášení přitom řidiči mají už jen tři týdny. Pokud převod dokončit nestihnou, bude vůz vyřazen z evidence. Povinnost registrovat auto vyplývá ze změny zákona, která vstoupila v platnost na začátku letošního roku.

Zhruba 100 tisíc neregistrovaných aut stále má platnou technickou kontrolu a může proto jezdit po silnicích. Ale už jen po dobu tří týdnů. „Tato vozidla budou 1. srpna vyřazena z evidence, pozbyde jim platnost technických průkazů. Pokud zapříčiní nehodu, tak to bude za jejich vlastní peníze. Budou to muset celé zaplatit,“ varuje ministr dopravy. Pokud bude řidič chycen při řízení vozidla s nedokončeným převodem, hrozí mu navíc pokuta.

Ministerstvo dnes odstartovalo osvětovou kampaň, která má motoristy upozornit, že na dokončení převodu vozidla již mají jen tři týdny. Po vyřazení auta z registru již nepůjde znovu přihlásit.

Je vaše auto opravdu vaše?

Pomůcka pro ty, kdo neví, jestli je jejich vůz registrovaný, je následující: Pokud se majitel vozidla podívá do velkého technického průkazu a najde na něm své jméno, ovšem na malém technickém průkazu je stále jméno předchozího majitele vozidla, pak převod nebyl dokončen a je zapotřebí, aby se nový majitel vozu dostavil na úřad a zažádal o dodatečnou registraci. Pokud je na obou průkazech jméno nového vlastníka auta, je vše v pořádku.

Více informací najdete zde.

Z celkového počtu necelých 800 tisíc vozů bez registrace jich 600 tisíc podle ministra už zřejmě neexistuje. „Odhadujeme, že půl milionu vozidel bylo zlikvidováno, aniž by se zaplatila daň za likvidaci vraku. Stát dle našich odhadů přišel o desítky milionů,“ konstatuje Ťok. Důležité ale prý je, že bude „vyčištěný registr.“ „Pravděpodobně to bude chvíli trvat,“ odhaduje Ťok. Ministr chce seznam všech zrušených státních poznávacích značek zveřejnit. „Zjišťujeme, zda to nemá nějaké právní překážky. Seznam vyvěsíme na našich stránkách, pokud to bude možné.“

Brífink Dana Ťoka k nedokončené registraci vozidel (zdroj: ČT24)