Babišův resort nechce vyplatit odměny vedení ČEZ

Ministerstvo financí Andreje Babiše nechce vyplatit vedení polostátního ČEZu odměny, svůj návrh hodlá předložit na páteční valné hromadě. Své rozhodnutí úřad vysvětluje tím, že podniku klesá ziskovost.

„Logika je zřejmá, firmě klesá ziskovost, musí poměrně razantně šetřit v nákladech. Myslíme si, že v takovéto situaci je adekvátní, aby podíly zisku nebyly vypláceny,“ řekl Petr Blažek, který na ministerstvu působí jako ředitel odboru strategických majetkových účastí. Stát drží ve společnosti zhruba 70 procent akcií.

„U ČEZ jsou výsledky horší, než byly. A máme státní firmy, které mají lepší výsledky, mají nárůst jako Čepro. A tam jsme tantiémy nedávali, tak nevidím důvod, proč bychom měli dávat tantiémy v ČEZu,“ dodal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ani u ostatních státních firem spravovaných ministerstvem se podle něj odměny nedávaly. Že by krok ministerstva znamenal pokles důvěry v management energetické společnosti, šéf hnutí ANO ale odmítl.

  • „Není to primárně věc nějakého finančního efektu, ale je to o sounáležitosti s firmou,“ říká Petr Blažek z ministerstva financí.

Skupině ČEZ loni klesl meziročně zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Samotná ČEZ a.s., z jejíhož zisku je dividenda vyplácena, pak snížila zisk asi o pětinu na 20,9 miliardy korun. Neproplacení tantiém je ve hře poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. V minulých dvou letech bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun.

Ekonomika ČT24: O dividendách i odměnách rozhodují akcionáři (zdroj: ČT24)

Stejnou částku navrhuje představenstvo k odsouhlasení i tentokrát; v květnu oznámilo, že valné hromadě navrhuje dividendu za loňský rok 40 korun na akcii před zdaněním. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž tehdy uvedl, že bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 miliardy korun, z čehož na český stát jako na majoritního akcionáře připadne asi 15 miliard. Dividendu ve výši 40 korun navrhuje v protinávrhu i ministerstvo financí, jde jen o to, jak velká část se rozdělí z nerozděleného zisku minulých let. Zatímco ČEZ navrhuje z něj rozdělit asi 635 milionů, ministerstvo financí asi 609,5 milionu. Rozdíl činí právě tantiémy.

ČEZ: Výplata dividend je na akcionářích

Představenstvo ČEZ ve svém stanovisku k návrhu ministerstva uvedlo, že vzalo protinávrh na vědomí. Sdílnější dnes nebyl ani mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Výplata dividend i tantiém, jakož i jejich výše je zcela na rozhodnutí akcionářů,“ uvedl pouze.

Podle ekonoma a poradce finanční skupiny J&T Michala Šnobra je pro minoritní akcionáře, ke kterým patří i on, podstatný fakt, že i v protinávrhu ze strany ministerstva financí zůstala zachována výplata dividendy ve výši 40 Kč/akcii: „Tímto ji fakticky považujeme za schválenou.“ Analytik BH Securities Petr Hlinomaz podotkl, že je obtížné oba návrhy hodnotit. Podle něj totiž není zcela zřejmé, jaké priority vláda, resp. ministerstvo financí společnosti stanovily a jak je nyní hodnotí.

Sám Blažek byl loni od červnové valné hromady do konce září členem dozorčí rady ČEZ. Poté ho nahradil lidovecký kandidát Robert Šťastný. Koaliční lidovci si totiž po loňské valné hromadě stěžovali na změny, které v dozorčí radě společnosti loni udělal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš se proto ke konci září jednoho „svého“ člověka v radě vzdal.