Správce Sazky neuznal šestimiliardovou pohledávku Bestsportu

Praha – Pravost šestimiliardové pohledávky společnosti Bestsport dnes popřel oddělený správce loterijní společnosti Sazka Jiří Zrůstek. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka popřel celkem 82 z 99 pohledávek, Sazka jako dlužník se s ním zcela ztotožnila. Cupka odhadl, že celkem z přihlášených pohledávek za Sazkou za 41 miliard korun jich bylo uznáno za zhruba 11 až 12 miliard. Pohledávky za Sazkou už ale nemohou zvrátit rozhodnutí o konkurzu a prodeji Sazky.

Oddělený správce Sazky šestimiliardovou pohledávku Bestsportu neuznal. Učinil tak na zvláštním přezkumném jednání o přihlášených pohledávkách za loterijní firmou. Pohledávka podle něj nevznikla, Sazka ji přitom zcela uznala. 

Jiří Zrůstek, oddělený insolvenční správce

„Mám za to, že tato pohledávka byla přihlášena jako duplicitní k pohledávce banky, která přihlásila pohledávku z dluhopisů.“ 

Oddělený správce Jiří Zrůstek řešil pouze pohledávky Bestsportu. Cupka dnes popřel například pohledávku společnosti Gladiolus za 121 milionů korun, Geko za 61 milionů korun či pohledávku Leoše Mareše za 1,2 milionu korun. Nepopřel mimo jiné pohledávku společnosti Sidereus Holding za 433 milionů korun.

„Posunuli jsme se dál, přezkoumali jsme všechno, co jsme přezkoumat měli,“ prohlásil Cupka. Všichni věřitelé, jimž byla popřena pohledávka, dostanou výzvu, aby podali žalobu, a mohou se následně domáhat uznání přihlášené pohledávky. Konečný seznam věřitelů, kteří se budou dělit o prodejní cenu, bude podle jeho odhadu do šesti měsíců.

Bestsport nesouhlasí s popřením pohledávky

Bestsport s rozhodnutím odděleného správce nesouhlasí. „Pohledávka nevznikla, ale může vzniknout. Budeme se bránit právními kroky,“ prohlásil právní zástupce Bestsportu Adam Černý. Zástupce Sazky a člen jejího představenstva Petr Bernátek si také myslí, že podmíněná pohledávka může vzniknout, jestliže Bestsport bude plnit za Sazku závazek z jejích dluhopisů, který je na O2 arenu. Připomněl, že O2 arena je v majetku Bestsportu a ten o ni nemůže bez ničeho přijít.

Zvláštní přezkumné jednání slouží k přezkumu přihlášek, které nemohly být přezkoumány při prvním přezkumném jednání zejména z časových důvodů. V květnu se Městskému soudu v Praze přihlásilo přes 2 000 věřitelů s pohledávkami přesahujícími 41 miliard korun. Jako nesporné insolvenční správce uznal jen některé za zhruba 12 miliard.

Losování Sportky
Zdroj: ČT24

Městský soud v Praze v případě Sazky nyní řeší zhruba stovku incidenčních sporů, uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Další mohou následovat po dnešním přezkumném jednání, protože 84 pohledávek bylo popřeno, podotkla.

Cupka rozhodoval o 99 pohledávkách za celkem 880 milionů korun, 17 jich uznal. Vedle toho oddělený správce Jiří Zrůstek řešil kvůli možnému konfliktu zájmů u Cupky pouze pohledávky Bestsportu. Popřené pohledávky půjdou do incidenčního řízení.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)