EU chce po Řecku písemné záruky reforem, dostane je?

Brusel – Řecko musí písemně stvrdit evropským partnerům odhodlání přistoupit k reformám pro snížení svých dluhů bez ohledu na to, kdo zvítězí v příštích volbách. Prohlásil to dnes mluvčí Evropské komise Amadeau Altafaj. Jenže řečtí konzervativci jsou proti. Odmítají jakákoliv úsporná opatření výměnou za slíbenou pomoc, která má zachránit Řecko před neřízeným bankrotem. Signalizovali tak, že nová vláda nedostane kýženou podporu napříč celým politickým spektrem.

„Euroskupina jako celek očekává, že Řecko, řecké politické síly, dají jasný a nesporný závazek k této dohodě,“ upozornil mluvčí s tím, že je to očekáváno v psané podobě. „Musí přesvědčit evropské partnery Řecka, že je silně odhodláno (přistoupit k reformám),“ dodal. „Neříkáme, jak to má přesně být napsáno, ale v každém případě to musí přesvědčit evropské partnery Řecka,“ podotkl také.

Lídr nejsilnější řecké konzervativní strany Antonis Samara přitom již včera upozornil, že svůj podpis nepřipojí pod žádný dopis, kterým by se zavázal k úsporným krokům. „Nepodepíšu žádné takové stanovisko,“ zdůraznil.

Antonis Samaras
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Řecko peníze potřebuje nejdéle v půli prosince

Pokud Řecko písemnou záruku neposkytne, hrozí mu, že nedostane další část pomoci, bez které se neobejde. Řecko potřebuje získat další část peněz ze záchranného balíku půjček od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši osmi miliard eur do půlky prosince, aby mohlo mimo jiné dostát svým povinnostem vůči věřitelům. Peníze měli Řekové dostat už před měsícem, ale jejich vyplacení se zdržuje.

Nový řecký premiér Lukas Papadimos včera v souvislosti s tím zdůraznil, že Řecko nemá jinou šanci než zůstat v eurozóně. Reformy jsou podle něj jen cestou, jak zmírnit dopady úsporných opatření, která prohlubují recesi.

Lukas Papadimos, řecký premiér

„Naši evropští partneři a mezinárodní organizace, které nás podporují, dali jasně najevo, že další financování Řecka bude pokračovat jen v případě dodržování podmínek a ekonomických kroků spojených s nimi.“

Papadimos se v pondělí sejde v Bruselu s vrcholnými představiteli Evropské unie. Setkat se má s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem.

Vydáno pod