Řecko dál jedná, termín splátky klepe na dveře

Řecko a jeho věřitelé pokračují v jednáních o dohodě, která by Aténám uvolnila další finanční prostředky výměnou za reformy. Dohoda měla být na stole už včera, ale zatím se jí uzavřít nepodařilo. Řecký premiér Alexis Tsipras o podmínkách ještě na poslední chvíli telefonicky mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Již pátého června mají Atény totiž zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu dluh ve výši tří set milionů eur.

Řecko jedná, splátka se blíží (zdroj: ČT24)

Řecký premiér Alexis Tsipras v sloupku zveřejněném na webu francouzského listu Le Monde uvedl, že Atény by neměly být obviňovány za to, že dohody ještě nebylo dosaženo. „Je tomu tak spíše kvůli obsesi některých institucionálních představitelů, kteří trvají na nerozumných řešeních,“ napsal Tsipras, podle něhož by evropské a mezinárodní instituce měly být připraveny být pružné. 

Samotný premiér ale už narazil na odpor několika desítek zákonodárců své vlastní strany. Příčinou neshody je výběr členky řeckého týmu vyjednávačů Eleny Panaritisové do funkce řecké zástupkyně při MMF. Panaritisová je někdejší poslankyní za stranu levého středu Pasok, která podporovala politiku úspor. Proti jejímu jmenování se postavilo zhruba 40 poslanců Tsiprasovy krajně levicové strany Syriza a v dopise jemu žádají, aby Atény vzaly své rozhodnutí zpět. „Prominentní představitelka politiky úspor nemůže zastupovat vládu,“ stojí v listu. Podle agentury Reuters, která z něj citovala, může spor prohloubit rozkol uvnitř řecké vládní strany. 

Atény již několik měsíců jednají s věřiteli o podobě reforem, kterými je podmíněno vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu pro Řecko. Silně zadlužená země peníze potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti. Prodloužený program o úvěrové pomoci vyprší 30. června. Atény tvrdí, že dohoda je na spadnutí - věřitelé ale kritizují neochotu Řeků zavést důchodovou reformu a změny na trhu práce. „Chtějí po nás reformy - ale vlastně mluví o vynuceném šetření. Podle mého není politika odříkání si to samé jako reformy. Omezení reforem z 19. století není strategie reforem,“ konstatoval řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias.

Pokračující krize v zemi už mnoho obyvatel přiměla k přesunu z hlavního města do zemědělských oblastí, kde hledají nové příležitosti.

Vydáno pod