Ázerbajdžán - země nových možností pro zahraniční firmy

Baku - Ázerbájdžán může díky bohatým zásobám plynu výrazně zbohatnout. Společnost BP plánuje ztrojnásobit těžbu jižně od hlavního města Baku kvůli vyšší poptávce z Evropy. Baku na pobřeží Kaspického moře je doslova obklopené ropnými plošinami. Přímo nad nerostným bohatstvím rostou luxusní rezorty, peníze tak míří i do infrastruktury uvnitř starého města. Ázerbájdžán se rychle rozvíjí a nabízí řadu příležitostí pro zahraniční firmy, a to i ty české.

Bez práce je v Ázerbájdžánu pouhých šest procent obyvatel. Letošní výhled ekonomického růstu není příliš optimistický - z loňských pěti procent letos země zpomalí na zhruba jedno procento.

Dvacet miliard dolarů, které chce BP investovat do těžby a nového evropského plynovodu, ale mohou stačit k tomu, aby se země vyhnula stagnaci. „Náš stát investuje více peněz do dalších ropných polí ihned, jakmile bude plně fungovat spolupráce mezi dodavateli tady a odběrateli v Evropě. Chceme do Evropy dovézt co největší možný objem plynu,“ poznamenal Elšad Nasirov, viceprezident státní ázerbájdžánské ropné společnosti. 

František Masopust, Komora pro hospodářské styky se SNS:

„Komora pro hospodářské styky se SNS za poslední dva roky organizovala čtyři podnikatelské mise včetně třiceti sedmi firem, které doprovázely pana prezidenta republiky Václava Klause. Jsme ve strojírenství, ve zpracování ropy a plynu. Já bych označil Ázerbájdžán za jednu z nejperspektivnějších zemí dané oblasti.“

Ázerbájdžán možná bude hostit olympiádu v roce 2020 

Baku se také uchází o pořádání letních olympijských her v roce 2020. O tom, jestli město čeká výstavba stadionů a mohutný příliv turistů, se rozhodne v květnu příštího roku.

Ázerbajdžán je na vzestupu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod