Koruna dopoledne ztrácela, pak posílila na 25,69 koruny za euro

Praha – Česká měna dnes dopoledne dál oslabovala, překročila hranici 19 korun za dolar. Podle údajů Patria Online koruna dnes v 11 hodin dopoledne proti pondělku k euru zeslábla o osm haléřů na 25,77 koruny za euro a k dolaru ztratila 18 haléřů na 19,01 koruny za dolar. Vzápětí ale začala česká měna posilovat a končí stejně jako v pondělí na 25,69 koruny za euro. K dolaru se vrátila pod 19 korun, proti pondělí ale zůstává slabší o 16 haléřů na 18,99 koruny za dolar. Podle Martina Olivy z Patria Direct sentiment finančních trhů opět zhoršuje skepse ohledně řešení evropské dluhové krize. V pondělní aukci pětiletých italských státních dluhopisů jejich výnos stoupl nejvýše od roku 1997.

Regionální měny dnes sice podle analytiků zažily několik výkyvů po zveřejnění makroekonomických indikátorů, především HDP, celkově byl ale vývoj spíše klidný. „Data z domácí ekonomiky byla smíšená, ale převažuje mírně negativní dojem ze stagnujícího HDP. Vliv na kurz nebyl znát,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.
   
Podle odhadů Českého statistického úřadu HDP Česka ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 1,5 procenta. Ceny průmyslových výrobců stouply v říjnu meziročně o 5,6 procenta, stejně jako v září, a dovozní ceny v září meziročně stouply o pět procent a vývozní o 3,1 procenta. Běžný účet platební bilance se v září přehoupl do přebytku 5,174 miliardy korun ze srpnového schodku 33,652 miliardy korun.

Podobný vývoj jako koruna dnes vykazoval polský zlotý, maďarský forint byl relativně stabilní, když po pondělních špatných zprávách přišlo lepší HDP, poznamenal Vlk.    

Navzdory ráno zveřejněným indikátorům z Německa a Francie euro podle Marka Dřímala z Komerční banky prohloubilo své pondělní ztráty a pokleslo až k 1,3551 dolaru za euro. Společné evropské měně neprospěly ani ZEW indexy z Německa a pro celou eurozónu, které ukázaly na pokles důvěry v budoucnost ekonomiky.