Zisk Kellnerovy PPF klesl o pětinu. Na vině je krize ruské ekonomiky

Praha – Skupině PPF klesl v loňském roce čistý zisk o pětinu na 372 milionů eur (10,2 miliardy korun). Důvodem je propad ruské ekonomiky a devalvace rublu. PPF ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Výnosy skupiny meziročně stouply o 12 procent na sedm miliard eur (asi 192 miliard korun); aktiva se zvýšila o pět procent na 21,9 miliardy eur (zhruba 600 miliard korun).

„Meziroční růst objemu aktiv i výnosů je výsledkem zejména naší akvizice O2. Naopak na ziskovosti se negativně odrazil především pokles ruské ekonomiky a devalvace rublu,“ komentovala výsledky finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková, podle které skupina nadále pokračuje v opatřeních na zmírnění dopadů ruské krize a soustředí se na růst spotřebitelského financování v Asii. „V Česku je zásadním projektem oddělení infrastrukturní společnosti Cetin od O2,“ dodala Jirásková (více o projektu zde).

Petr Kellner na snímku z roku 2007
Zdroj: ČTK

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a Spojených státech amerických.

V Česku je PPF aktivní v oblasti telekomunikací (vlastní operátora O2), bankovnictví a finančních služeb (Air Bank, Home Credit), realitách či biotechnologiích. Celkem zaměstnává v tuzemsku 12 000 lidí.