České UniCredit Bank klesl kvůli Řecku zisk o 67 procent

Praha - Od července do září klesl tuzemské UniCredit Bank kvůli odpisu řeckých dluhopisů čistý zisk meziročně o 67 procent na 768 milionů korun. Pokud by znehodnocení řeckých dluhopisů nebrala banka v potaz, čistý zisk by jí meziročně stoupl o 4,5 procenta na 2,44 miliardy korun. Za celý letošní rok banka snížila hodnotu řeckých dluhopisů o téměř 2,1 miliardy korun. Nominálně tuzemská UniCredit Bank drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (2,97 miliardy korun).

Odpisy řeckých dluhopisů stály za horšími hospodářskými výsledky i dalších velkých bank. ČSOB za tři čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk kvůli odpisu řeckých dluhopisů o 13 procent na 8,91 miliardy korun. Čistý zisk Komerční banky za letošní tři čtvrtletí klesl meziročně o 29,3 procenta na 7,041 miliardy korun.

ČSOB ve druhém čtvrtletí odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun a ve třetím čtvrtletí pak za dalších 1,046 miliardy korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur. Komerční banka znehodnotila ke konci září řecké dluhopisy za 4,3 miliardy korun, a to na 40 procent jejich původní hodnoty. Česká spořitelna, které čistý zisk stoupl o 15 procent na 9,56 miliardy korun, nevlastní žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy. Zato vlastník spořitelny, Erste group, se částečně kvůli řeckým dluhopisům dostal do 24miliardové ztráty.

Italská UniCredit zaznamenala rekordní ztrátu a bude propouštět

V posledním čtvrtletí se však nedařilo vlastníkovi české banky. Italská UniCredit utrpěla ve třetím čtvrtletí kvůli rekordním odpisům historicky vysokou čistou ztrátu 10,6 miliardy eur (273 miliard korun) a naplánovala výrazné propouštění. Společnost rovněž oznámila plán navýšení kapitálu o 7,5 miliardy eur, jímž by se měla dostat na požadovanou úroveň kapitálové přiměřenosti. Ztráta byla i přes očekávané odpisy překvapením.

hi-res
Zdroj: ČT24

„Na plánované expanzi a inovaci produktů se nic nemění. ČR patří mezi země, kde chce skupina UniCredit dále velmi aktivně rozvíjet své obchodní záměry,“ prohlásil mluvčí tuzemské UniCredit Bank Tomáš Pavlík. To potvrzuje i pondělní prezentace italské UniCredit. V té je uvedeno, že ČR patří vedle Polska, Ruska a Turecka mezi země, na které se chce skupina UniCredit výrazně zaměřit ve svém dalším rozvoji.

Tuzemská UniCredit Bank zvýšila meziročně provozní výnosy o 3,6 procenta na více než sedm miliard korun. Čisté úrokové výnosy UniCredit Bank se za tři čtvrtletí meziročně zvýšily o 6,2 procenta na 4,8 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 2,2 procenta na 2,2 miliardy korun. Provozní náklady banky meziročně stouply o téměř 17 procent na 3,4 miliardy korun. Ve vyšších provozních nákladech se podle banky promítají převážně investice banky do rozšiřování pobočkové sítě a investice do inovované nabídky produktů.