Tajemných akcií na majitele rapidně přibylo

Praha - Počet firem, které využívají akcie na majitele, tedy takové, které umožňují skrýt jejich vlastníky, rapidně roste. Podle posledních čísel jich je v Česku už třináct tisíc, přičemž mezi nově založenými firmami mají jasnou převahu. Tento typ akcií ovšem zvyšuje prostor pro korupci. Vyplývá to z údajů společnosti Čekia pro Českou televizi.

Společnost s neznámým majitelem Amun.re vydělala na solárním byznysu z ČEZem stovky milionů. Nebo veřejné zakázky pražského magistrátu a dlouhou dobu tajemná firma Haguess. Podobných příkladů a s nimi i společností, které chtějí utajit svého majitele přitom přibývá. 

David Ondráčka, ředitel Transparency International:

„Já to považuji za velmi alarmující, protože podnikatelé s nově zakládajícími firmami se chtějí schovávat, nechtějí říct, kdo je skutečným vlastníkem.“

V Česku je dnes necelých pětadvacet tisíc akciových společností a víc než polovina z nich má skrytého majitele. A jejich podíl roste. Z 660 akciovek, které vznikly během letošního roku jich anonymní akcie využívá více než pět set. Anonymní akcie jsou i jednou z věcí, proti které protestuje dvanáct protikorupčních organizací ve své Pankrácké výzvě. Ve svém satirickém videu je označuje za českou raritu, kterou je třeba chránit. „Požadujeme, aby byly zapsány na seznamy UNESCO,“ říká výzva.

Ministr spravedlnosti požaduje regulaci

Poradní sbor vicepremiérky Karolíny Peake (VV) pro koordinaci boje proti korupci souhlasí s návrhem ministerstva spravedlnosti na regulaci anonymních akcií. Ty bude podle vyjádření místopředsedkyně vlády nutné zapsat do centrálního depozitáře, nebo uložit v listinné podobě u bank. Další možností bude přepsat akcie na jméno. Mezi původními možnostmi řešení byla i varianta úplného zákazu listinných akcií na majitele. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by to však vedlo k tomu, že by se využívali zástupní vlastníci, například zahraniční společnost.

„Navrhujeme také zpřísnění institutu čestného prohlášení. To znamená, že by uchazeč o zakázku musel svoji strukturu jasně popsat v čestném prohlášení, v případě, že by uvedl chybné údaje, hrozily by mu tvrdší sankce, “ popsala Peake závěry dnešního zasedání komise. Tato úprava si podle ní vyžádá drobnou novelu trestního zákoníku.

Recept - testy spolehlivosti

Dalším nástrojem v boji proti korupci by mělo být podle Peake rozšíření současných testů spolehlivosti na další osoby působící v orgánech veřejné moci. „Nyní se testy vztahují na policisty, členy celní správy a vězeňské služby, měli by jim podléhat i úředníci státní správy, ti ale nejsou definováni zákonem,“ uvedla Peake. Komise proto navrhuje, aby se případné rozšíření testů spolehlivosti zakomponovalo do přípravy zákona o úřednících.

S tím, že budou ještě za této vlády anonymní akcie omezeny, počítá červnový dodatek ke koaliční smlouvě. Úprava akcií na majitele má být součástí nového zákona o obchodních korporacích, změny se mají projevit i v občanském zákoníku.