Buffett investoval 201 miliard do IBM, o Evropu zájem nemá

New York - Americký investor a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett nakoupil za 10,7 miliardy dolarů (zhruba 201,5 miliardy korun) akcie společnosti International Business Machines (IBM). Jedná se o jeho největší investici v odvětví informačních technologií, kterým se dosud zpravidla vyhýbal. O evropské banky ale Buffett zájem nemá, neboť si není jist, zda je Evropská unie ochotna zavést změny nezbytné k tomu, aby se dostala z krize.

Buffett v rozhovoru s televizní stanicí CNBC řekl, že akcie IBM kupoval po částech, a to přes svou investiční společnosti Berkshire Hathaway. Buffett s nákupy začal už v březnu, vedení IBM ale o svém záměru předem neinformoval. Firma se o investicích dozvěděla až z dnešního rozhovoru na CNBC. Buffett nashromáždil zhruba 64 milionů akcií, což mu dává v IBM podíl asi 5,5 procenta, díky kterým se zařadí mezi největší investory v IBM, vedle finančního ústavu State Street Global Advisors.  

Buffett do evropských bank investovat nebude

Buffett už letos koupil podíl v americkém finančním ústavu Bank of America, což je největší banka v USA. Investoval do ní zhruba pět miliard dolarů (více než 94 miliard Kč). O Buffettovi se jako o zachránci evropského bankovního sektoru v poslední době mluví téměř vždy, když se objeví informace, že některá z velkých evropských bank bude muset posílit základní jmění. Buffett ovšem v rozhovoru řekl, že by nejprve musel evropským bankám lépe rozumět, než by do nich nějaké peníze vložil. Prozatím ale prý v evropském bankovním sektoru žádnou investiční příležitost nezaznamenal.  

Buffett očekává lepší zítřky

Legendární investor a spoluzakladatel Berkshire Hathaway uvedl, že evropská ekonomika bude za deset let v lepším stavu, než je teď, období mezi tím ale prý bude složité. Buffett si také myslí, že Evropa teď zřejmě čelí částečnému útoku spekulantů, podrobněji to ale nevysvětlil. K americké ekonomice Buffett dodal, že se její stav zlepší, až se zlepší situace na tamním realitním trhu, který se z krize zatím ještě nevzpamatoval.

Warren Edward Buffett (30. srpna 1930, Omaha, Nebraska) americký investor, obchodník a filantrop. V roce 2008 byl podle žebříčku časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě. Jeho současný majetek, který získal z chytrých investic, které uskutečnil prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway, je odhadován na 39 miliard dolarů. Buffett je přezdíván jako Věštec z Omahy, protože byl ve svých investičních aktivitách často neuvěřitelně přesný a mnohokrát dokázal předvídat směr trhu i nové trendy.