Nedostatek kvalitních českých techniků řeší Němec vlastní školou

Němec bude učit Čechy oborům, kterými byli dřív proslulí. V českém strojírenství totiž podle Erwina Junkera chybí kvalifikovaní a šikovní technici. Některým zaměstnancům továrny v Holicích už zkušenosti a dovednosti předal, od září ale otevře brány své vlastní technické akademie.

Erwin Junker v devadesátých letech jako první zahraniční investor privatizoval síť podniků, tehdejší TOS Hostivař v Mělníku, Čtyřkolech a Středoklukách. Později se k nim připojila i holická firma BSH. Teď se snaží zabránit tomu, aby kvalita pracovníků klesala a práci převzaly závody v Asii. V Evropě se rodí méně dětí, říká Erwin Junker. Výroba se stěhuje do Číny, a když se tomu neubráníme, za dvacet let nebudou existovat firmy moje ani jiné, dodal.

Za skoro čtvrt miliardy korun postavil vedle podniku Grinding Technology v Holicích na Pardubicku technickou akademii, která zahrnuje i ubytování, které uhradí sám podnikatel. Studenty si ale bude chtít smluvně zavázat. Doučovat bude průběžně třicet absolventů středních i vysokých škol. „Pro nás jsou velice důležité elektrotechnické profese, lidé, kteří jsou schopni ovládat software, vyvíjet ho. Potřebujeme i kvalitní mechaniky, strojaře, konstruktéry,“ popsal situaci ředitel tamních strojíren Karel Panuš.

Lepší příprava pracovníků za dvanáct měsíců

Junkerova akademie zahájí výuku už letos v září. Zaměstnanci, kteří již měli možnost se od Junkera učit, oceňují jeho preciznost, pečlivost i možnost dalšího vzdělávání po stránce jazykové i technické. Délka učebních kurzů na akademii by měla být mezi šesti a dvanácti měsíci. Pedagogy škola ještě vybírá. „Frekventanti akademie budou lépe připraveni pro potřeby dalšího rozvoje firmy,“ řekl Panuš.  

Junkerův záměr si získal sympatie i mezi politiky krajského zastupitelstva. Pardubický kraj by tak chtěl, aby se Junkerova akademie stala součástí sítě škol. „Je to o jednání přímo s vlastníkem. Pokud bude mít zájem jednat o zapojení do středoškolského systému, tak pardubický kraj je připravený,“ prohlásil hejtman Martin Netolický (ČSSD). Nicméně podle ředitele strojíren není spojení s ostatním akademickým světem momentálně v plánu.

Podnikání Erwina Junkera se soustředí na vývoj a výrobu obráběcích strojů pro automobilky. V roce 1962 začínal v Nordrachu s jedním zaměstnancem, o padesát let později jich je už čtrnáct set, jenom v Česku víc než polovina. V holickém závodě nyní na výrobě brusek pracuje asi 300 lidí a firma hledá další pracovníky. 


Školy se snaží budoucí techniky nalákat

I když rostoucí ekonomika nahrává firmám, aby získaly víc zakázek, trápí je nedostatek techniků. Na některé technické obory se studentům moc nechce. „V tuto chvíli podporujeme málo početné obory částkou 200 milionů korun ročně a do budoucna bychom chtěli změnit systém financování, aby nebyl postaven na počet žáků, ale na uplatitelnost na trhu práce,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). I školy hledají cestu, jak mladé adepty oslovit. Integrovaná střední škola technická a ekologická v Sokolově vsadila na moderní architekturu budovy. Netradiční pojetí podle vedení školy studenty láká. Jiná střední škola v Praze zas nabízí 3D učebnu. „Záměrem bylo propojit teorii s praxí,“ popsala místní ředitelka Marcela Davídková Antošová.

Sehnat lidi s technickým vzděláním je i podle ředitele letecké společnosti Latecoere složité. Shánění nových sil většinou trvá několik měsíců. Než do společnosti nastoupí, musí ještě projít školením, což je pro zaměstnavatele dlouhý a nákladný proces. Z technických profesí chybí na trhu kromě operátorů počítačově řízených strojů hlavně konstruktéři a svářeči,
kterých třeba v Ostravě nebo Plzni firmy poptávají přes sto.

Situace se pokouší řešit i samy firmy, podobně jako podnikatel Erwin Junker. V roce 2013 své strojírenské učiliště založila třeba mladoboleslavská Škoda Auto. V loňském roce se o 250 míst ucházelo bezmála tisíc uchazečů.