Forint prudce oslabil, investoři se bojí snížení ratingu Maďarska

Budapešť - Prudkému oslabení se dnes nevyhnul kurz maďarského forintu, který se dnes vůči euru dostal až do těsné blízkosti svého historického minima. Finanční trhy tímto způsobem reagovaly na zprávu, že by hned dvě velké ratingové agentury mohly srazit úvěrový rating Maďarska do podřadné kategorie. Nachází se v ní dluhopisy, které nejsou vhodné k investování. Ostatní měny ve středoevropském regionu rovněž klesají, ovšem v mnohem menší míře.

Kolem poledne ztrácel forint k euru už 1,5 procenta a prodával se v kurzu kolem 315,40 HUF/EUR. Přitom takto výrazné výkyvy jsou u kurzů měn vidět jen zřídka, měny se v průběhu dne většinou nevychylují o víc než půl procenta, zpravidla ale jen v řádu desetin procent. Historické minimum činí 317,45 HUF/EUR a je z předloňského března.

maďarský komentář pro agenturu Reuters

„Trh je dost mělký a euro vůči dolaru klesá, takže určité oslabení už je tím (v případě forintu) dáno. Forint je ale v celém regionu jednoznačně nejslabší.“

Výhled maďarského ratingu ze stabilního na negativní snížila během pátku agentura Fitch Ratings, a v blízké době by tak mohla snížit i samotný rating. Konkurenční agentura Standard & Poor's umístila rating Maďarska do režimu pozorování.

Oslabení se nevyvarovala ani česká koruna

Nyní je vůči euru česká koruna nejslabší od loňského července. Tuzemská ekonomika za to však nemůže. Koruna doplácí na strach z vývoje v eurozóně a na finančních trzích. Na jednu stranu jde o špatnou zprávu pro dovozce a spotřebitele. Dražší koruna na konci roku totiž může zvednout ceny vánočních dárků. Naopak radovat se můžou exportéři.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Ukončení problémů v Evropě by podle analytiků znamenalo návrat kurzu pod 25 korun za euro. V opačném případě se spekuluje o oslabení až k 30korunové hranici, což by zasadilo ránu českým dovozcům. Unie je totiž hlavním obchodním partnerem Česka. „Oslabení trvá velmi krátkou dobu. Pokud by ale koruna byla slabší řekněme několik měsíců, pak by to mohlo pozitivně podpořit export, a částečně tak kompenzovat očekávaný pokles poptávky po exportu. Pak to znamená vyšší ceny importu,“ míní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.