Nad daněmi české firmy stráví 557 hodin ročně

Praha - České podniky stráví vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 557 hodin ročně, což je stejně jako loni. Vyplývá to ze studie Světové banky a firmy PricewaterhouseCoopers (PwC) týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení. Česko letos proti předchozímu roku usnadnilo svůj daňový systém a ve světovém žebříčku si polepšilo ze 128. místa na 117. místo, stále nicméně patří jeho daňový systém k časově nejnáročnějším.

„Hodnocení České republiky se díky dosavadnímu reformnímu úsilí vlády mírně zlepšilo. Celková 117. příčka však není zrovna místo, kde bychom chtěli náš daňový systém vidět,“ upozornil Peter Chrenko z PwC Česká republika. Zároveň dodal, že pro zjednodušení systému a vylepšení image České republiky v daňové oblasti bude klíčové spuštění jednotného inkasního místa. To ale bude podle nejnovějších plánu vládní koalice spuštěno až v roce 2014. Dřív to podle premiéra Petra Nečase (ODS) není technicky možné.

České firmy by podle Chrenka uvítaly konzistentní používání daňových pravidel, zejména jejich stabilitu. „Přibližně 120 novel zákona o daních z příjmů za 18 let jeho existence představuje nepochybně značný dluh vůči našim poplatníkům,“ upozornil Chrenko.

Plateb je v ČR méně, daně jsou ale žroutem času

V počtu daňových plateb Česko skončilo na 17. místě s průměrnými osmi platbami za rok, loni to byla 40. příčka s 12 platbami. Naopak v pořadí podle času potřebného na daňové povinnosti letos ČR obsadila až 169. pozici, o dvě místa níže. Globálně společnosti platí v průměru devět plateb.

Reformy, které zjednodušují placení daní, zavedly v uplynulém období čtyři země EU, a to Česká republika, Řecko, Finsko a Rumunsko. Studie ukázala, že výběr příspěvků na sociální zabezpečení mimo daňovou správu prodlužuje čas na plnění daňových povinností v průměru o 30 procent. Naopak podávání daňových přiznání prostřednictvím internetu snižuje tento potřebný čas o desítky procent.