Amazon možná nakonec v Brně uspěje. Americká firma chce znovu jednat

Brno - Sklad společnosti Amazon v Brně možná stát bude. Město se totiž asi vrací do hry o druhý sklad distribučního gigantu v České republice. Americký investor chce svůj záměr, který zastupitelstvo v minulém složení odmítlo, znovu projednat s novými lidmi ve vedení města. Ti pro něj ale mají připravené tři podmínky.

„Ať už Amazon v Brně vznikne nebo ne, tak pozemky jsou určené k industriální činnosti. Dříve nebo později tam něco obdobného jako Amazon, nebo úplně jiná zástavba vznikne,“ okomentoval situaci brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Ještě před rokem se zdálo, že Amazon v Brně definitivně skončil. Nyní pro něj svitla nová naděje.

Mluvčí společnosti Amazon v Česku potvrdil, že Brno je stále ve hře. „S naším evropským růstem jsme otevřeni dalším příležitostem i v České republice,“ uvedl Karel Taschner. Minulý týden měl dokonce jeden ze zástupců Amazonu přijet do Brna. Nakonec se omluvil.

Pro investici za skoro tři miliardy jsou ale stanovené tři podmínky. „Prioritou je napojení zóny na dálnici D1, protože dopravní situaci v Brně-Slatině už není možné dále zatěžovat. Další podmínkou je, aby práci získali místní, nebo alespoň lidé z brněnského regionu a zaměstnanost byla dlouhodobá,“ vyjmenoval kritéria primátor. Pokud by sklad firmy Amazon v Brně opravdu stál, práci by v něm našlo přes patnáct set lidí.

„Tato tři témata jsem zmínil už předem. Pokud se na těchto dvou podmínkách nedohodneme a nevyřešíme napojení na dálnici, tak následná diskuze nebude mít kladný výsledek,“ dodal Vokřál. Jenže dálniční sjezd zatím nemá vydané územní rozhodnutí a podle optimistických odhadů by mohl stát nejdříve za dva roky. „Pokud na něm bude město trvat ještě před začátkem vyjednávání o Amazonu, tak bude za dva roky tento investor v jiné zemi,“ řekl regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař.

Primátor Petr Vokřál o Amazonu v Brně (zdroj: ČT24)

Amazonu brání i rozpory v koalici

Příchod Amazonu nebrzdí jen chybějící propojení s dálnicí, ale i rozdílné názory na něj uvnitř brněnské koalice. „Zóna má být strategickou zónou pro investory, kteří tu mají výzkumná centra, lehkou výrobu. To jsou ideální investoři, nikoli obyčejný sklad,“ vyjádřil se náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Podle něj Amazon pro město znamená jen větší zátěž kamionovou dopravou. „V tomto případě považujeme pozemky za příliš cenné, aby se na nich stavělo logistické centrum. Pokud budou postaveny nabídka a projekt jako posledně, tak naši podporu nebude mít.“

Sklad v jihomoravské metropoli se nezamlouvá ani dalšímu náměstku. „Nebráním se, aby se s Amazonem bavilo. Brno se ale profiluje jako vzdělanostní region, kde jsou univerzity a nové průmysly, nikoli logistická centra. To sice neznamená, že tu žádné nemůže být, ale muselo by to mít jasná pozitiva. Ta v tuto chvíli nejsou,“ vysvětlil náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). Největší dosud prázdný pozemek na černovické terase tak zatím zarůstá plevelem.