Češi pomohou Černé Hoře s uhelnou elektrárnou

Praha – Blok pro uhelnou elektrárnu v Pljevlje za více než devět miliard korun dodá Černé Hoře Škoda Praha ze skupiny ČEZ. Zařízení má výkon 250 megawattů, tedy jako osmina Temelína. Škodě se podařilo zvítězit v konkurenci devíti firem. Významnou součástí projektu je dodávka kotle ze slovenské firmy SES Tlmače, zapojeny ale mají být i místní firmy.

ČEZ: Pro nás je to významný krok v návratu na Balkán (zdroj: ČT24)

Nový blok je strategickou investicí černohorské energetické společnosti EPCG, v němž většinu vlastní stát a 43,7 procenta italská společnost A2A. Již dříve firma uvedla, že budoucí partner bude muset zajistit úvěr nebo jiné financování, které pokryje 75 až 85 nákladů projektu. Škoda Praha o financování projektu jednala s Českou exportní bankou a Exportní garanční a pojišťovací společností, které zajišťují podporu tuzemským vývozcům.

  • „S tímto regionem máme jako dodavatel dobré zkušenosti, na Balkán dodaly již v minulosti české a slovenské firmy zařízení o výkonu 4000 MW,“ uvedl generální ředitel Škody Praha Peter Bodnár.

O výstavbu elektrárny měla zájem mimo jiné čínská společnost Chian Machinery Engineering Corp (CMEC), která podle dřívějších informací nabídla postavit elektrárnu za 326 milionů eur. Nabídka české firmy byla o 12,5 milionu eur vyšší. „Nám se podařilo přesvědčit nejen kvalitou nabídky, ale i tím, že evropská firma dokáže nabídnout možná kvalitnější dodávku,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Soutěže se účastnilo také konsorcium vedené polským podnikem POL-MO či skupina pod vedením slovenské Istroenergo.

Škoda Praha je dodavatelem energetických zařízení na klíč. Ve své šedesátileté historii dodala více než 40 tisíc MW tepelných a jaderných elektráren do celého světa. A postavila všechny české a slovenské jaderné elektrárny. 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

„Je to po dlouhé době poněkud výjimečný kontrakt, protože Škoda Praha se v uplynulých letech soustředila na modernizaci tuzemských elektráren, které procházely komplexní obnovou. Takže je to po delší době vstup na zahraniční trhy a na oblast Balkánu.“