Spotřebitelské úvěry čekají razantní změny

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o spotřebitelských úvěrech, která razantně změní pravidla. Na poskytovatele a zprostředkovatele půjček bude klást mnohem větší nároky, v jejichž důsledku by jejich počet mohl klesnout ze současných zhruba padesáti tisíc na pět. Zároveň by však spotřebitelům měl přinést lepší ochranu před lichvářskými praktikami. Uvedl to náměstek ministra financí Martin Pros.

Pros: zákon spotřebitelské úvěry razantně změní (zdroj: ČT24)

Dnes stačí živnostenské oprávnění a člověk může poskytovat nebo zprostředkovávat spotřebitelský úvěr. Novela z dílny ministerstva financí (MF), která by mohla vstoupit v platnost již od příštího roku, by však mohla vše razantně změnit. Nově totiž nastaví požadavky, které budou muset poskytovatelé a zprostředkovatelé splňovat. „Budeme požadovat minimálně maturitu, odbornou zkoušku, požadavek na bezúhonnost a počítáme i s nějakými kapitálovými požadavky,“ konstatuje náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD).

Kromě účinnějšího dohledu nad poskytovateli půjček ministerstvo do zákona nově navrhuje také maximální výši sankčního úroku. Ten v současnosti stanoven není. Zrušit se má zároveň spodní hranice pro úvěr ve výši pěti tisíci korun. Je to zejména proto, aby to firmy neobcházely tím, že poskytnou úvěr ve výši 4999 Kč. „Doufáme, že to bude účinný nástroj pro boj proti lichvě,“ vysvětluje Pros.

Nebankovní půjčka
Zdroj: ČT24

Tresty, které za obcházení zákona hrozí, jsou podle Prose navrhovány až do výše dvaceti milionů korun. V důsledku přísnějších pravidel a toho, že dohled nad subjekty, které na trhu poskytují půjčky, by měl přejít z České obchodní inspekce pod Českou národní banku (ČNB), což je jeden z dalších návrhů ministerstva, by měl počet těchto poskytovatelů půjček razantně klesnout. „Odhady hovoří o tom, že ze současných padesáti tisíc jich zůstane tak pět až šest,“ říká Pros.

ČNB však v minulosti s tím, aby převzala roli dohledu, nesouhlasila. „Snažíme se usilovně komunikovat s ČNB a oceňujeme její vstřícný přístup. Zároveň se snažíme nastavit parametry pro poskytovatele tak, aby ten dohled byl jednodušší, aby došlo k pročištění trhu,“ vysvětluje Pros. Co se týká případného personálního posílení, které by si takový krok vyžádal, však náměstek nedokázal posoudit. „To je otázka pro ČNB. Ten zákon je stále ve fázi návrhu a my ještě pořád diskutujeme jak s trhem, tak i s ČNB,“ dodal.

Novela cílí zejména na ochranu spotřebitelů před nebankovními společnostmi. Podle odhadů MF si z celkového trhu čítajícího kolem tří set miliard korun ukrajují zhruba sedmdesát miliard. „A ty predátorské, které my chceme co nejvíce redukovat, pak zabírají něco kolem třiceti miliard,“ říká Pros.

Vydáno pod