Značení potravin? Neukazuje skutečný původ, tak skončí

Praha – Obchodní řetězce už nebudou muset zveřejňovat seznam zemí, ze kterých pocházejí dodavatelé potravin s největším podílem na celkových tržbách. Píšou to Hospodářské noviny. Podle ministerstva zemědělství toto pravidlo, které platilo od letošního ledna, zákazníky mátlo a nesplnilo cíl, který se očekával.

Seznamy, které musel od ledna vyvěsit každý supermarket, mají totiž jeden zásadní háček – neukazují skutečný původ potravin, ale pouze podíly jednotlivých dodavatelů podle sídla v dané zemi, tedy podle toho, kde se potraviny koupily. A protože většina dodavatelů má sídlo v Česku, tak to vypadalo, že silně převažuje české zboží.

  • "Stačí, že to tady někdo přeprodá, a už se to počítá jako český výrobek. Doplácejí na to ti poctiví, kteří popravdě uvedou, že mají 50 procent českých výrobků, a zákazník má pak dojem, že je to málo," uvedl pro Hospodářské noviny ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ve srovnání s údaji z loňského června je ale skutečný podíl zboží českého původu mnohem nižší. Například hypermarkety Globus uváděly v lednu, že odebírají od firem se sídlem v Česku 93 procent zboží, Billa ještě o půl procenta více. Na druhé straně například Lidl odebíral na začátku roku 44 procent zboží českého původu.

Z údajů, které obchodní řetězce začátkem června poskytly ministerstvu zemědělství, přitom vyplynulo, že podíl českých potravin se pohybuje mezi 40 a 75 procenty. Nejvyšší podíl domácích produktů měly tehdy družstevní prodejny Coop, následované řetězci Globus, Penny Market a Tesco. Nejméně českých potravin v nabídce měly Lidl a Kaufland. Z velkých obchodníků neuvedl údaj pouze řetězec Interspar, který ale z trhu odchází po převzetí konkurenčním Aholdem.

Údaj o původu je v rámci Evropské unie v současnosti povinný například u ovoce, zeleniny, olivového oleje a hovězího masa. Od dubna je pak povinný také u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa.