Novelu energetického zákona podpořily dva senátní výbory

Praha – Senát by měl schválit rozsáhlou novelu energetického zákona beze změn. Členům horní komory to doporučil hospodářský i ústavně-právní výbor. Předloha například stanoví, že poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude platit podle kapacity jističe odběratelů namísto spotřeby. Má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s výkonem do deseti kilowattů, pro jejichž instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Někteří senátoři poukazovali na to, že zákon obsahuje řadu spíše formálních chyb. Zpravodaj Petr Bratský (ODS) ale podotkl, že horní komora nemůže navrhnout jejich odstranění vzhledem ke krátkému času, který podle něj na projednání normy má.

Proti novele protestoval při projednávání ve sněmovně především Energetický regulační úřad. Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. Na jednání senátních výborů zástupci úřadu poukazovali například na to, že neoprávněně čerpaná podpora na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů bude jen správním deliktem a provozovatelé malých střešních fotovoltaických elektráren budou muset platit daň.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc oponoval tím, že se nejedná o zavádění daně, ale o zrušení výjimky. Zákon v podobě schválené sněmovnou Šolc označil za potřebný, plně funkční a způsobilý.

Podrobnosti k novele energetického zákona čtěte zde.

Zatímco ve sněmovně poslanci podali více než tři stovky pozměňovacích návrhů, byť často zdvojeně, při jednáních senátních výborů nepadl ani jeden. Senát bude o normě, jež zavede také Radu Energetického regulačního úřadu, rozhodovat ve středu.

V dolní komoře prošla novela rozdílem jediného hlasu. Ruku pro ni zvedlo přesně tolik poslanců, kolik bylo pro schválení zapotřebí (86). Energetický zákon podpořila zejména koalice, opozice se z velké části hlasování zdržela. Poslanci Úsvitu, kteří patřili mezi nejhlasitější kritiky, byli proti.

Poslanci přitom neschválili řadu sporných pozměňovacích návrhů. Do zákona se nedostala například možnost dělit solární elektrárny na menší nebo zvýhodnit fotovoltaické elektrárny uvedené do provozu v lednu a únoru 2011, které kvůli tomu mají nárok na nižší podporu.

Vydáno pod