Vietnam se stává novým asijským tygrem a láká české firmy

Praha/Hanoj – Vietnam se pomalu stává dalším ekonomickým tygrem Asie. Po letech zklamání a zavádění reforem se hospodářství vzmáhá a levnou pracovní silou přitahuje investory včetně těch českých. Právě jim bylo určeno vietnamsko-české obchodní fórum, které se uskutečnilo v Praze u příležitosti návštěvy vietnamského prezidenta.

Po letech problémů se vietnamská ekonomika zvedá. Tempo růstu HDP se drží mezi pěti a šesti procenty, export se zvyšuje o 15 až 20 procent. Investoři proto dávají Vietnamu šanci stát se novým asijským tygrem. „Exportní trh pro vietnamské zboží postupně roste, což pomáhá výrobě ve Vietnamu, aby se rychleji rozvíjela,“ vysvětluje ekonomka a bývalá poradkyně vietnamského premiéra Pham Chi Lan.

Úspěch lze vidět hlavně v Ho Či Minově Městě, metropoli někdejšího Jižního Vietnamu, které nikdo neřekne jinak než původním jménem Saigon. Právě to je hlavním ekonomickým centrem země, zatímco politická moc se soustředí na severu v Hanoji. Čtyřicet let po skončení vietnamské války Saigon vítězí nad Hanojí co do investic i růstu. „V praxi je ve Vietnamu mnohem větší kapitalismus než v Evropě,“ myslí si podnikatel Do Duy Hoang, který většinu života prožil v Česku a nyní vlastní ve Vietnamu jazykovou školu a kavárnu.

Co Češi vyvážejí do Vietnamu?

  • Stroje a dopravní prostředky 67,8 %
  • Průmyslové spotřební zboží 16,5 %
  • Tržní výrobky 6,9 %

Co vyvážejí Vietnamci do Česka?

  • Stroje a dopravní prostředky 42,8 %
  • Průmyslové spotřební zboží 39,3 %
  • Potraviny a živá zvířata 9,1 %

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí, údaje za rok 2013

Vývoj vývozu do Vietnamu
Zdroj: ČT24

Ho Či Minovo město je dnes k nerozeznání od toho, které kdysi obsadili komunisté ze severního Vietnamu. Zaplnily ho luxusní obchody, hotely a kavárenský život. Boomu pomáhá mimo jiné mladá populace – 70 procent z 93 milionů obyvatel Vietnamu je mladších třiceti let. „Saigon je pro mladé lidi nejlepší město, kde mohou po škole snáz dostat práci,“ pochvaluje si dříve studentka, dnes už manažerka Truong Puong Linh.

Zeman: Vietnam odbourá pro české firmy byrokratické přakážky

Potenciál vietnamské ekonomiky se snaží využít i Češi.  Vietnamský prezident Truong Tan Sang, který je se svou ženou na návštěvě Česka, slíbil dnes svému protějšku Miloši Zemanovi odstranění administrativních potíží, které brání českým firmám při obchodování s Vietnamem. Podle Zemana je Vietnam velmi zajímavým exportním trhem a perspektivní světovou ekonomikou. Český prezident to řekl na tiskové konferenci po společném jednání. „Shodli jsme se, že je čas, abychom vzájemnou spolupráci pozdvihli na vyšší úroveň,“ řekl Zeman.

Vietnamský a český prezident jednají o byznysu
Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Poznamenal, že věří, že dnešní setkání bude, podobně jako jeho podzimní cesta do Číny, impulzem k tomu, aby se vietnamský trh stal velmi zajímavou příležitostí pro české investory. „Chtěl bych poděkovat vietnamskému prezidentovi za jeho příslib odstranění některých administrativních  překážek, které těmto investicím až dosud bránily,“ poznamenal. Konkrétně se prý potíže byrokratické povahy ve Vietnamu týkají českého kamenolomu, cementárny a kaolinky. Jejich odstranění by časem mohlo vést ke snižování českého deficitu při obchodování s Vietnamem.

V roce 2014 dosáhl český vývoz do této asijské země za prvních sedm měsíců výše 56,6 milionu dolarů (přibližně 1,4 miliardy korun), zatímco dovoz z této země činil 314,7 milionu dolarů (7,6 miliardy korun).

Vietnamský prezident v pondělí v Praze řekl, že mezi Českem a Vietnamem by se mohla rozvíjet spolupráce především v obchodu a investicích. České firmy by podle něj mohly uspět třeba v energetice, telekomunikacích nebo při výrobě skla a dopravních prostředků. Zatím v českém vývozu do Vietnamu převažují stroje a dopravní prostředky, telekomunikační zařízení, zbraně a munice. K hlavním dovozním položkám z Vietnamu patří obuv, mobilní telefony, kancelářské stroje a zařízení pro zpracování dat a oděvy.

O perspektivách vzájemné ekonomické spolupráce a investicích v Praze jednají český a vietnamský prezident, zástupci vlád obou zemí a podnikatelé.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter

„Ve Vietnamu je velký obchodní potenciál, který by bylo potřeba využít. Je to například jediná země v oblasti jihovýchodní Asie, která používá latinské písmo. Jinak je to všechno nějaké zakroucené písmo nebo čínské znaky. To je pro naše obchodníky velká výhoda.“

„Veřejnost má někdy Vietnamce spojené s nekvalitními výrobky, které prodávají na tržištích. Je nutné říct, že to nejsou vietnamské výrobky, ale čínské, to veřejnost většinou neví. Vietnamské výrobky jsou kvalitní. Dnes však ta mladá vietnamská generace pracuje u nás spíše v cestovním ruchu, mají zde restaurace, ale i právní firmy.“