Ahold získal Národní cenu kvality

Praha – Vítězem letošního ročníku Národní cena kvality a držitelem titulu Excelentní firma se stal maloobchodní řetězec Ahold. Prvenství ve veřejném sektoru pak získal Magistrát města Děčín. Národní cena kvality je přitom jedno z nejprestižnějších ocenění, které mohou firmy získat. Každoročně se uděluje v osmdesáti zemích světa a kritéria jsou všude stejná.

Soutěž označují samotné firmy jako podnikatelskou olympiádu. Zápolí přitom hned v několika disciplínách. Hodnotí se spokojenost zaměstnanců, cíle managementu, ale i vztah k životnímu prostředí. „Celkem 80 procent respondentů, manažerů, v anketě odpovědělo, že je pro ně zásadní na prvním místě kvalita jejich výrobků a služeb. A teprve na dalších místech cena a marketing,“ uvádí předseda Rady kvality ČR Robert Szurman. 

Titul Excelentní firma získal i výrobce automobilových součástek Bosch Diesel, automobilka Hyundai a strojírenská firma Kermi. Podle organizátorů je ocenění ale zároveň velký závazek. Podniky totiž nesmí jít s kvalitou dolů, ani pokud ekonomika zpomalí. „Výkyvy by se u nich neměly objevit, protože musí předvídat. A pokud dokáží dobře předvídat vývoj na trzích, tak se jim krize aspoň trochu vyhne,“ vysvětluje předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality Pavel Ryšánek. 

Národní cena kvality (zdroj: ČT24)

Firmy přiznávají, že za oceněním jsou roky tvrdé práce a příprav. Zároveň je to pro ně ale nejlepší reklama. „Ve všech zemích, kde se tato cena uděluje, je to pro nás konkurenční výhoda,“ říká manažerka firmy Aramark Kateřina Bohunická. Tradice udělování Národní ceny kvality vznikla v Japonsku v roce 1951. Od osmdesátých let se rozdává ve Spojených státech a v Evropě. 

Vydáno pod