Realitní trh zřejmě čekají krušné časy

Praha – Tuzemský realitní trh čeká v příštím roce v nejlepším případě stagnace, nebo dokonce další propad. Shodli se na tom diskutující na dnešní konferenci o trhu nemovitostí. Český trh citelně pocítí dopady aktuální krize v eurozóně, řekl v úvodu konference prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

„Tlak na to, aby lidé začali šetřit, bude čím dál větší a bude to trvat minimálně dva roky,“ uvedl šéf Hospodářské komory. Pokles spotřebitelské poptávky podle něj vzápětí pocítí i firmy.

Zatím si ale – alespoň podle zástupců realitních kanceláří – vede trh celkem dobře. Podle jednatele TIDE Reality Pavla Velebila přineslo letošní první pololetí oživení realitního trhu, narostl počet poptávek i uzavřených obchodů. „Je to taženo především tím, že se úrokové sazby hypotečních úvěrů během celého letošního roku snižovaly,“ podotkl s tím, že pomohla i vyhlídka na zvýšení DPH, ke kterému má dojít od ledna a které se promítne i do ceny nových bytů.

Novostaveb bude málo

Hůře nicméně vidí situaci na trhu developeři. „Co se týče developmentu, vidíme rok 2012 velmi černě,“ poznamenal manažer Passerinvest Group Zdeněk Passer. Zahajování nové výstavby je podle něj v současnosti záležitost buď pro blázny, nebo pro vlastníky kapitálu s pochybným původem. „Myslím, že řada z developerů bude dělat za pár let zcela jiný byznys,“ dodal Passer.

Rozhovor s Pavlem Velebilem (zdroj: ČT24)

Ochlazení tuzemského trhu by přišlo i bez hospodářské recese, soudí ředitel společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal. V posledních 20 letech se totiž podle něj v Česku jen zaplňovalo prázdné místo na trhu, na němž chyběly například kvalitní kanceláře či sklady. „Ochlazení bylo logické, finanční krize situaci jen prohloubila,“ řekl Pácal. Za sebe očekává v příštím roce na českém trhu stagnaci nebo mírné zhoršení.

Podnikatelským nemovitostem se daří

Dobrá nálada na trhu nepanuje ani podle ředitelky realitní poradenské společnosti Knight Frank Zdeňky Klapalové. Přesto se snažila pesimistické výhledy na vývoj trhu s nemovitostmi mírnit. V letošním roce se podle ní v Česku daří například investicím do podnikatelských nemovitostí, v Praze je prý navíc celkem přijatelná úroveň neobsazenosti kanceláří kolem deseti procent.

Pavel Velebil, jednatel TIDE Reality

„U kancelářských komplexů poptávka i nabídka hodně závisí na stabilitě pracovního trhu, a když se podíváme na situaci v posledních dvou letech, v Praze se nepropouštělo nijak výrazně, kancelářské komplexy jsou naplněné z 90 procent.“

Investice do podnikatelských nemovitostí se v Česku za letošní tři čtvrtletí podle poradenské firmy Jones Lang LaSalle zvýšily na 1,7 miliardy eur (asi 42 miliard korun) z 393 milionů eur (kolem deseti miliard korun) za stejné období roku 2010.