Vláda chce přilákat víc filmařů z ciziny, pobídky navýší o 300 milionů

Praha – Zahraniční filmaři se v Česku dočkají vyšší finanční podpory. K původně plánované půlmiliardě přidá stát na letošní filmové pobídky 300 milionů, celkem tak bude k dispozici 800 milionů korun. České televizi to potvrdil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pravicová opozice pobídky kritizuje, považuje je za zvýhodňování vybrané skupiny podnikatelů.

Pobídky umožňují vracet filmovým štábům 20 procent z nákladů, které prokazatelně utratily v České republice. Na letošek měl mít Státní fond kinematografie k dispozici 500 milionů korun. Ministr financí se teď rozhodl, že objem peněz navýší stejně jako loni na 800 milionů. „My bychom potřebovali ještě víc než 800 milionů, ale těch 800 milionů si myslím, že je reálných,“ řekl České televizi Babiš.

„Ty peníze dál cirkulují. Takže ve výsledku to do státního rozpočtu přinese až padesát procent navíc,“ argumentuje ředitelka Státního fondu kinematografie Hana Bezděk Fraňková. Jak už dříve upozornila, pobídky dovolují Česku konkurovat dalším evropským zemím s podobnou podporou. To potvrzuje i vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová. „Dnes je filmový svět nastaven tak, že producenti ani nezvažují natáčet v zemi, která pobídky nemá. Takže když k nám přicházejí, tak se neptají, jestli máme pobídky, ale jaké máme pobídky.“

V současnosti působí zahraniční filmaři třeba na hradě Zvíkov v jižních Čechách, kde natáčejí dvoudílný historický film Loutkáři. V průběhu 48 natáčecích dní německá produkce v Česku zaměstná sto členů štábu a skoro tisíc komparsistů. Celkem utratí 90 milionů korun a díky pobídkám dostane zpět osmnáct milionů. Bez pobídek by štáb natáčel jinde. „Nebyli bychom konkurenceschopní bez těch 20 procent, které dostáváme od fondu. Protože dneska jsou pobídky ve spoustě zemí,“ přiznává koproducent filmu Michal Pokorný.

Pivo za jednu libru? To udělá radost každému štábu

Filmové pobídky přitáhly také britskou produkci, která aktuálně v klášteře v Doksanech natáčí už třetí řadu seriálu Tři mušketýři. Každý rok v tuzemsku proinvestuje kolem 300 milionů korun, zpět získá kolem 60 milionů. „Lokace v Česku jsme si na začátku vybrali hlavně kvůli filmovým pobídkám. Šlo o kombinaci pobídek a profesionálního filmařského zázemí,“ vysvětlil producent BBC Matthew Bird. Na přítomnosti filmařů vydělají i lidé v okolí Doksan. Jen za ubytování mimo Prahu letos Britové utratili půl milionu.

Že je u nás natáčení levnější než v Británii a navíc díky pobídkám získají filmaři zpět pětinu nákladů, upozornil v lednu v rozhovoru pro The Daily Mail Weekend rovněž producent Colin Wratten. „Pro každého, kdo dělá v televizi, je Česká republika radost. Rozumí tu filmařině a dokážou vyjít vstříc potřebám produkce, protože mají zkušenosti s natáčením zahraničních filmů, včetně Casina Royale a Mission: Impossible, ale i BBC dramat jako Červený bedrník nebo Karel II. - Moc a vášeň,“ pochvaloval si Wratten. Také připomněl, že pivo v Česku stojí jen jednu libru a je výborné. „To udělá radost každému štábu.“

Státní filmové pobídky (v mil. Kč)
Zdroj: ČT24

Když u nás BBC před dvěma lety natáčela první řadu Tří mušketýrů, zaměstnala 130 členů štábu a tři tisíce komparzistů. Přes dvě tisícovky tuzemských podnikatelů působily jako dodavatelé – na stavbě dekorací se podíleli tesaři, truhláři, patinéři, malíři, restaurátoři, elektrikáři či zahradníci. Práci našli i skláři, keramici, kovotepci, sedláři, brašnáři a zbrojíři. Celkem 85 procent kostýmů bylo vyrobeno v Česku. „To je opravdu velice konkrétní přínos pro zvyšování pracovních míst,“ je přesvědčen ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Nápad dorovnat filmové pobídky zpět na loňskou úroveň se ale nelíbí pravicové opozici. „Filmové pobídky nejsou podporou kultury, je to podpora soukromého byznysu,“ myslí si třeba místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Já hlavně nevím, kde na to pan Babiš přišel. Předtím to byl on, kdo nechtěl pobídky zvyšovat,“ připomněl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Babiše k dorovnání rozpočtu na 800 milionů pomohl přesvědčit i jeho nedávný oběd s francouzskými herci Christianem Clavierem a Jeanem Reno, kteří v Praze natáčejí pokračování slavných Návštěvníků. „Bude to gigantická propagace Česka,“ slibuje si ministr.

Tři sta milionů navíc dostane Státní fond pro podporu kinematografie do konce roku. Díky filmovým pobídkám by měly zahraniční produkce v tuzemsku utratit přes čtyři miliardy korun. Stejný objem investic přilákaly filmové pobídky také v loňském roce.