Čechy láká stálice Paříž, ale třeba i Istanbul nebo Dubaj

Odjet na prodloužený víkend láká stále víc Čechů - letenky do některých evropských destinací byly na květen zcela vyprodané již několik týdnů předem. Podle cestovních kanceláří loni bylo prodáno víc než milion zájezdů na dobu jedno až čtyř dnů. A letos čísla pravděpodobně ještě porostou.

Víkednové pobyty jsou v kurzu (zdroj: ČT24)

Mezi nejoblíbenější turistické metropole Čechů patří určitě Paříž. Podle zástupce Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Hynka Špinara zájem o tuto destinaci nepoklesl ani po zimních teroristických útocích. 

„Vzhledem k tomu, že útoky proběhly v lednu, tedy mimo hlavní sezonu, a cílem byla redakce satirického časopisu Charlie Hebdo a ne turisté, tak se dá říci, že se na sníženém zájmu Čechů o eurovíkendy neprojevily. Řekl bych, že sensibilita Čechů je v tomhle ohledu o něco menší než u Němců nebo Britů. I v minulosti, když došlo k eskalaci v některých zemích, třeba v Egyptě, tak Češi jsou poslední, kdo opouští svá místa na pláži,“ říká Špinar.  

Římské Koloseum
Zdroj: Gregorio Borgia/ČTK/AP/

Kromě Paříže patří mezi oblíbené cílové destinace Čechů Řím, Londýn, nebo třeba Barcelona. Stále více se ale v nabídkách kanceláří objevují i další města: Istanbul, Athény, Oslo. Podle Špinara to souvisí se zvětšující se nabídkou zejména nízkonákladových leteckých společností, které spojují Prahu s těmito městy, a zájem tak logicky roste. „Istanbul bude jedním ze skokanů roku, je to historické město a brána do Orientu, je velmi populární v posledních měsících,“ konstatuje Špinar.

Dubaj
Zdroj: ISIFA/View/Michele Nastasi

Obrovský zájem zaznamenává v posledních měsících i Dubaj. Určitě k tomu přispělo zrušení víz a zavedení tří přímých spojů mezi Prahou a Dubají. Velkou výhodou je ale i relativní blízkost, necelých šest hodin letu z Prahy. „Zejména přes zimu se jedná o nejbližší teplo,“ říká Špinar.

A dodává, že Dubaj je už dnes město globálního významu a zajímavých staveb, které  Čechy skutečně lákají ke zhlédnutí. Od října do dubna se tak podle Špinara Dubaj stává velmi významnou destinací. „Částečně dokonce došlo k přelivu lidí z pětihvězdičkových hotelů například z Egypta právě do Dubaje“, vysvětluje Špinar.