Těžký rok pro Gazprom, zisk mu klesl skoro o 90 procent

Moskva – Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom se v loňském roce propadl o 86 procent na 159 miliard rublů (zhruba 77 miliard korun). Hospodářské výsledky monopolního vývozce ruského zemního plynu trpěly hlavně kvůli výraznému oslabení rublu, omezení prodeje plynu na Ukrajinu a odpisům aktiv.

Pokles hodnoty rublu o zhruba 50 procent způsobil podniku loni ztrátu 1,1 bilionu rublů. Gazprom musel navíc odepsat z hodnoty aktiv 245,5 miliardy rublů, což zahrnuje i rezervy vytvořené proti ztrátám na Ukrajině.

„Je to velký problém. Gazprom je pořád ještě v zisku, nicméně ten propad je dramatický a je to nepříjemná zpráva,“ myslí si analytik ENA Jiří Gavor. „Období nízkých cen ropy a plynu bude ještě přinejmenším letos trvat, takže ani v roce 2015 nelze čekat radikální zlepšení výkonnosti,“ dodal expert. Existenci firmy to však podle něj neohrozí: „Takovou firmu, jako je Gazprom, jeden nebo dva slabé roky na kolena nepoloží.“

Slabší zisky nicméně zkomplikují život ruské vládě. „Pro ruský státní rozpočet je to tragédie, protože příjmy z exportu ropy a plynu tvoří více než polovinu příjmů. Špatné výsledky firem, jako je Gazprom, poškozují Rusko jako celek,“ vysvětlil Gavor.

Sníží se ceny plynu pro evropské odběratele?

Celkové tržby společnosti se zvýšily o sedm procent na 5,60 bilionu rublů a průměrná cena prodaného plynu vzrostla o 11 procent na 13 478 rublu za 1000 kubíků. Objem prodeje plynu do Evropy a dalších zemí přitom klesl o 8,5 procenta na 159,4 miliardy krychlových metrů.

Aby Gazprom zabránil dalšímu propadu tržního podílu, bude podle Gavora muset slevit. „Koneckonců, už se o to snaží – prvním náznakem je výsledek cenového sporu mezi Ruskem a Ukrajinou, kde Gazprom souhlasil pro druhé čtvrtletí tohoto roku s cenou 248 dolarů za 1000 kubíků. To by asi v jiné situaci rozhodně neudělal. Takže čekám, že Gazprom bude nyní více cenově flexibilní, což je vlastně dobrá zpráva pro evropské odběratele ruského plynu,“ shrnul analytik.

Gavor: Propad zisku je nepříjemný pro Gazprom i ruský stát (zdroj: ČT24)

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí (mezi nimi i Českou republiku) a na většině trhů zemí střední a východní Evropy má nadpoloviční podíl.

Evropská komise minulý týden obvinila Gazprom z toho, že na trzích ve střední a východní Evropě (včetně Česka) dominantního postavení zneužívá a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Gazprom označil tato obvinění za nepodložená. „Gazprom čeká dlouhá právní bitva a hrozí mu vysoká pokuta, jejíž maximální výše by mohla být kolem deseti miliard dolarů. Neočekávám ale, že bude taková výše uložena,“ řekl k tomu Gavor.

Komise zkoumá praktiky ruského monopolního vývozce plynu od roku 2012 a se svým obviněním přišla v době napjatých vztahů mezi Západem a Moskvou (více zde).