Globus následuje Kaufland: Porušil zákon o tržní síle

Brno/Praha – Obchodní řetězec Globus porušil zákon o významné tržní síle, a loni proto dostal od antimonopolního úřadu pokutu 7,144 milionu korun. Stalo se tak teprve podruhé od té doby, co zákon před pěti lety začal platit. V prvním případě dostal v roce 2013 pokutu 22,13 milionů korun obchodní řetězec Kaufland, a to konkrétně za zneužívání dodavatelů.

Globus následuje Kaufland: Porušil zákon o tržní síle (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je sankce proti Globusu zatím nepravomocná. Bližší informace o udělené pokutě ale úřad nezveřejnil. Samotný řetězec uvedl, že antimonopolní úřad s ním zahájil správní řízení již v lednu 2011 kvůli delším lhůtám splatnosti faktur za dodané zboží.

„Nemyslíme si, že bychom hospodářskou soutěž narušili a proti rozhodnutí jsme se odvolali. O našem odvolání nebylo dosud rozhodnuto,“ uvedla dnes mluvčí Globusu Pavla Hobíková a dodala, že společnost vnímají její dodavatelé podle nezávislé studie jako seriózního partnera. 

Zatím padla za porušování zákona o významné kupní síle pouze jedna pokuta, a to v případě řetězce Kaufland. Podle úřadu totiž firma dojednala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty splatnosti delší než 30 dnů. Tento případ řeší v současnosti brněnský krajský soud.

Kaufland
Zdroj: ČT24

Úřad má na stole další případy

Antimonopolní úřad uvedl ve výroční zprávě za loňský rok, že obdržel celkem 12 podnětů na zneužití významné tržní síly. Loni vedl čtyři správní řízení a vydal jediné rozhodnutí. Z řízení, které dosud neukončil, bylo jedno zahájeno už před pěti lety a dvě před čtyřmi. Podle specialisty na soutěžní právo Martina Nedelky nízký počet šetření za pět let platnosti zákona odpovídá jednak tomu, že se dlouho vedla a stále vede diskuse o smysluplnosti zákona, jednak je důsledkem velmi špatné legislativní kvality zákona. „Z mého pohledu je důležité, aby ÚOHS průběžně poskytoval výkladové vodítko k tomuto předpisu. Velká nejistota momentálně panuje ohledně toho, co vlastně zákon zakazuje a co připouští,“ uvedl Nedelka. Podle něj je to špatné jak pro dodavatele, tak odběratele.

ÚOHS vede například řízení s řetězcem Tesco a další s Kauflandem. „Zatímco první řízení se zabývalo zejména lhůtami splatnosti, toto druhé řízení se zaměřuje na širokou škálu projevů chování odběratele, které značně negativně dopadají na odběratele,“ uvedl úřad ve výroční zprávě s tím, že čeká na znalecký posudek.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Měl být „bičem na řetězce“, odborníci jej ale často kritizují. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Miroslav Koberna z Potravinářské komory v minulosti uvedl, že zatím nastaly v souvislosti s platností zákona jen dílčí změny v chování obchodních řetězců. Dodržování třicetidenní lhůty splatnosti se snaží řetězce kompenzovat vyžadováním procent na bonusech.

ÚOHS ve výroční zprávě uvedl, že na stole je novela zákona, která byla loni předložena vládě. Odpovědnost za zneužití tržní síly se podle ní má rozšířit i na dodavatele.

Vydáno pod