Hypotéka už nebude stačit. Na byt budeme muset i šetřit

Praha - Blíží se zřejmě konec hypoték na celou cenu nemovitosti. Podle dnešních Hospodářských novin se Česká centrální banka (ČNB) obává, že pokud by se tento typ úvěrování příliš rozmohl, mohlo by to v budoucnu ohrozit stabilitu peněžních ústavů. Připravuje proto nařízení, které by omezovalo, na jak velkou část hodnoty nemovitosti mohou banky úvěr poskytnout.

Průměrné sazby hypoték v Česku stále klesají a v březnu se podle Hypoindexu dostaly na nové minimum 2,16 procenta. „Březnový propad průměrných sazeb hypoték o 0,11 procentního bodu je na těchto úrovních úročení bezprecedentně strmý pokles. Dynamika poklesu sazeb tedy i přes jejich historická minima zrychluje, a je tak již jen otázkou času, kdy prolomí hranici dvou procent,“ reagoval na pokles ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

České hypotéky se změní

Podle informací Hospodářských novin čekají české hypotéky dvě zásadní změny – jednak skončí uzavírání stoprocentních hypoték a vedle toho bude předčasné ukončení takového úvěru rychlejší a levnější.

ČNB se totiž v případě hypoték, které kryjí celou částku za byt nebo dům, a ke koupi tak nepotřebujete úspory, obává, že v důsledku jejich nárůstu dojde k rozkolísání stability českých bank. Pracuje proto na nařízení, které by bankám jasně určovalo, na jak velkou část nemovitosti mohou klientům hypotéku poskytnout. Pokud si tedy bude někdo chtít koupit dům nebo byt, bude si muset určitou část jeho ceny sám našetřit. Zatím není jisté, kdy a jak začne toto nařízení fungovat, ČNB by se k němu měla podrobněji vyjádřit v polovině června.

Změny ale vedle ČNB připravuje také ministerstvo financí, které chce, aby měl každý klient právo jednou ročně splatit čtvrtinu hypotéky bez poplatku i mimo termín fixace. A pokud by dokonce byl důvodem předčasného splacení rozvod, úmrtí, dlouhodobá nemoc, invalidita nebo smrt dlužníka, neměl by následovat vůbec žádný sankční poplatek. Tyto změny jsou obsaženy v zákonu o úvěrech pro spotřebitele, na kterém ministerstvo v současné době pracuje. Podle všeho by měl začít platit v březnu 2016.

Sledujte náš seriál o hypotékách

Sazby hypoték na podlaze, spadnou ještě?

Nechci slevu zadarmo. Co vám banky přibalí k hypotéce

Jak se nenechat oškubat hypotékou