Varufakis v čele vyjednavačů končí, nic se ale nemění, píší média

Atény – Vláda Alexise Tsiprase po debaklu na schůzce v Rize obměnila tým vyjednavačů, který vede jednání s mezinárodními věřiteli, s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj o tom informovala agentura Reuters. Ministr financí Janis Varufakis v týmu sice zůstává, ale na pozici hlavního vyjednavače ho vystřídal náměstek ministra zahraničí Euklidis Tsakalotos. Podle řeckých médií to velká změna není - Tsakalotos je totiž stejně neústupný jako Varufakis.

Řecko by se mělo se svými věřiteli dohodnout na další půjčce nejpozději 11. května, kdy se ministři financí sejdou na příštím summitu. Pokud ale i tato jednání skončí neúspěchem, hrozí Aténám v řádu týdnů bankrot. Eurozóna v březnu sice schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu, ale výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Na podobě reforem se ale Atény s věřiteli zatím neshodly.

  • „Čekáme na návrhy a čekáme na ně týdny. Je to frustrující, ale jsme trpěliví,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Martin Jäger.
  • „Pořád zasedáme, máme speciální summity, ale žádný výsledek to nepřináší,“ prohlásil rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling.

Zatím poslední jednání proběhlo na konci minulého týdne v lotyšské Rize, kde podle týdeníku To Vima působil ministr Varufakis opět nepřipraveně a byl zcela izolován. Se svými pocity se svěřil na Twitteru, kde si vypůjčil Rooseveltův citát. 

Přesto mu premiér Tsipras i jeho poradci vyjádřili podle zdroje Reuters během nedělní schůzky svou podporu. Souhlasili také s tím, aby Varufakis dohlížel na obměněný tým, který jedná o podobě reforem s věřiteli. Koordinátorem této skupiny jmenovali náměstka ministra zahraničí Euklida Tsakalotose, ekonoma a vysokoškolského pedagoga, který má jemné způsoby a u zástupců mezinárodních věřitelů je oblíbený.

Nicméně Tsakalotosovy výroky z posledních týdnů nijak nevybočují z názorů Varufakise. „Muž ve Varufakisově stínu“, jak Tsakalotose popsal server thetoc.gr, si nepotrpí jako šéf řeckých financí na světla ramp a Varufakisův temperament vyrovnává anglickou diskrétností získanou na univerzitě v Oxfordu a Etonu. Sdílí ale zatvrzelost řeckých postojů a vyjednávací taktiky, která prý už věřitelům začala jít na nervy. „Záměrně vytváříme nejasnosti, aby věděli, že jsme připraveni k roztržce,“ svěřil se před třemi dny Tsakalotos řecké televizi Star.

Varufakis jako šéf vyjednavačů zklamal (zdroj: ČT24)

Před měsícem v té samé televizi prohlásil, že je vláda na roztržku připravena, pokud vyjednávání nedospějí ke zdárnému konci, respektive neskončí podle představ Řecka na úkor těch v eurozóně. „Myslím si, že scénář roztržky je něco, co také Janis Varufakis zmínil ve svém prohlášení ohledně vládního programu, a to je něco, co Řekové ocenili. Lidé pochopili, že podporujeme svět práce, lidi, kteří přišli o spoustu věcí během krize, a že jsme připraveni, kdyby to nedopadlo dobře, jít do roztržky,“ řekl tehdy také Tsakalotos.

A před třemi dny rovněž nevyloučil referendum nebo předčasné parlamentní volby, pokud se Atény s věřiteli nakonec nedohodnou. Navíc sám řekl, že vůči věřitelům „ztrácí důvěru“. Postavil se také za odmítnutí Atén snížit důchody a mzdy státních zaměstnanců a zvýšení DPH na řeckých ostrovech, což je ale přesně to, co eurozóna požaduje v rámci řeckých reforem.

Varufakisův generální tajemník Nikos Tcheocharakis, který dosud vedl technická jednání s takzvanou bruselskou skupinou věřitelů, se má nyní zaměřit na vypracování plánu pro růst, který bude základem nové dohody s věřiteli očekávané v červnu. Jednání s bruselskou skupinou bude mít místo něj na starosti Jorgos Chuliarakis, který se považuje za blízkého spojence vlivného místopředsedy vlády Jannise Dragasakise, napsal Reuters.

Jednání v Rize ale přece jen přineslo něco nového – ministři eurozóny vůbec poprvé připustili, že uvažují o plánu B pro případ, že se Řecko nedokáže do konce června dohodnout s mezinárodními věřiteli na dalším financování. Prolomili tak dosavadní tabu kolem možnosti odchodu Řecka z eurozóny. Slovinský ministr financí Dušan Mramor v sobotu potvrdil, že při pátečních jednáních se svými kolegy z eurozóny nastolil otázku „plánu B“. Jeho italský kolega Pier Carlo Padoan dnes ale popřel, že by se na scénáři řeckého odchodu z eura pracovalo. „Pokud jsem si vědom, žádný plán B pro Řecko není,“ sdělil podle Reuters novinářům v Římě. „Cílem je získat rychlou dohodu s Aténami“.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Výměnou za poskytnuté peníze přijaly Atény hospodářské reformy, v zemi se ale pak zvýšila nezaměstnanost a výrazně se snížil hrubý domácí produkt. Nová řecká vláda letos dosavadní reformní programy zpochybnila. Mezinárodní věřitelé čekají s vyplacením zbývajících 7,2 miliardy eur právě do zhodnocení nových reformních plánů.