Výhled na příští tři roky: Schodek bude klesat, ekonomika brzdit

Praha – Schodek veřejných financí by měl postupně klesat. Letos podle ministerstva financí dosáhne necelých dvou procent hrubého domácího produktu. Do roku 2018 by se pak měl deficit snížit až na 0,6 procenta HDP. Ekonomika letos podle predikcí poroste o 2,7 procenta, v příštích letech ale bude její růst zpomalovat. Odhady resortu spolu se zprávou o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí v pondělí projedná vláda.

I přes plán snižovat v příštích letech schodek počítá ministr financí Andrej Babiš (ANO) s postupným zvyšováním výdajů. Půjdou například na platy státních zaměstnanců, na které by z rozpočtu mělo jít o tři miliardy více, nebo na penze, na které výdaje vzrostou o čtyři až pět miliard. Zhruba o dvě miliardy si také polepší sféra zdravotnictví. Schodek má tedy klesat především díky zvýšení příjmů, opozice ale Babišově vizi nevěří. „Andrej Babiš přesto, že ekonomika roste, počítá s tím, že i výdajová strana rozpočtu se bude zvyšovat a já v tuto chvíli říkám, že pan ministr musí být kouzelník, protože na jedné straně slibuje snižovat deficit a na druhé straně navrhuje zvyšovat poměrně razantně výdaje,“ říká ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

  • "Aby se snížil deficit, jsou u příjmů důležitá tři opatření. První jsou kontrolní hlášení DPH, která naběhla od letošního roku a míří proti velkým podvodům s DPH. To znamená, že každý velký obchodník musí posílat DPH na finanční úřad. Druhým opatřením je elektronická evidence tržeb, aby se nekrátily tržby. A třetí opatření míří na transferové ceny, aby si velká matka neúčtovala nesmyslné poplatky vůči firmě, která je u nás v Česku," říká Aleš Michl, ekonom Raiffeisenbank.

„Plán ministerstva financí na snižování deficitu hodnotíme jako realistický a kýžený. Česká republika se, co se tohoto ukazatele týče, loni pohybovala pod průměrem jak zemí Evropské unie, tak eurozóny, což je jistě pozitivní. Podobnou situaci lze očekávat i letos,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Pokud by deficit v roce 2018 opravdu klesl až na 0,6 procenta HDP, jednalo by se podle Kovandy o nejnižší deficit veřejných financí v tomto tisíciletí. „Takový vývoj by dále snížil náklady na obsluhu českého dluhu, neboť by se investoři díky sníženému riziku investice do českého dluhu spokojili s nižším výnosem,“ dodal.

Státní rozpočet byl koncem března v přebytku

Státní rozpočet skončil ke konci března s přebytkem 19,9 miliardy korun. Celkové příjmy rozpočtu ke konci března činily 314,5 miliardy korun a celkové výdaje 294,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Vydáno pod