Lidovci jdou proti evidenci tržeb: Nesouhlasí s plošným příkazem

Proti navrženému zákonu o elektronické evidenci tržeb se postavili koaliční lidovci. Kritizují na zákonu dvě věci – že neobsahuje výčet výjimek, respektive že by případné výjimky měl schvalovat pouze ministr financí. Jejich hlasy jsou přitom potřeba ke schválení zákona.

Události: Nejistá evidence tržeb (zdroj: ČT24)

Zatímco živnostníci přemýšlejí o praktických problémech při zavedení elektronické evidence tržeb, politici se stále ještě dohadují o podobě zákona. Proti návrhu vystoupil jeden z koaličních partnerů – KDU-ČSL. Nelíbí se jim, že zákon zatím nepočítá s určením výjimek. „V tom zákoně má být případně jasně definovaný počet a konkrétně obory, kterých se to bude týkat,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr financí sice slibuje, že výjimky z povinnosti zavést tzv. elektronické pokladny napíše do vyhlášky, lidovcům to ale nestačí.

Na jednom z nejdůležitějších vládních zákonů navíc lidovci kritizují i to, že by případné výjimky z povinnosti zavést evidenci měl schvalovat jen ministr financí. Andreje Babiše (ANO) Jurečkova kritika překvapila. „Je to zákon, který bojuje proti krácení tržeb, a není možné, aby tady někteří podnikatelé platili daně a druzí je krátili,“ zmínil ministr financí Andrej Babiš, který je ochotný o výhradách KDU-ČSL jednat.

Lidovci už dříve upozornili, že chtějí vědět, jak se plánované změny odrazí v jednotlivých odvětvích a jaké by měly být případné kompenzace pro podnikatele. Z toho důvodu požadovali dopadovou studii.

Výpadky internetu, čekající hosté

Povinné elektronické pokladny se mají od příštího roku týkat majitelů restaurací, hotelů a obchodů, tedy zhruba 300 tisíc živnostníků. „My jsme připraveni opatření dotáhnout do konce. Myslíme si, že to výrazně zvýší výběr daní,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podnikatelé se teď obávají hlavně potíží s přenosem dat a případné zneužitelnosti údajů o příjmech. „Může tam vlastně vlézt kdokoliv, nejsem si jist, jestli je to dost pohlídané,“ uvedl spolumajitel brněnské restaurace Jakub Uličník. S internetovým připojením pak mívají běžně problémy na horách. Na hřebenech Krkonoš takhle působí několik podniků, kterým by výpadky v signálu mohly znepříjemnit obsluhu hostů. „I náš systém občas kolabuje. Jestliže budou další směry, že to musí jít tam a nazpátek, neumím si představit, že to bude systém zvládat,“ řekl provozovatel horské restaurace Stanislav Beneš.

Vláda měla původně zákon o elektronické evidenci tržeb schvalovat už osmého dubna. Dokument ale stále posuzuje Legislativní rada vlády. Kabinet se tak k němu dostane nejdřív na začátku května. Námitkami vůči zákonu nešetří pravicová opozice, která se chystá, že v létě, kdy by mohl zákon přijít do Poslanecké sněmovny, přijde s velkými obstrukcemi. „Jsme zásadní odpůrci elektronické evidence tržeb, ta povede k likvidaci drobných živnostníků,“ zdůvodňuje kritiku Miroslav Kalousek (TOP 09). Návrh naopak podporuje například Hospodářská komora a s výhradami také Asociace malých a středních podniků, nelíbí se naopak sdružení podnikatelů a manažerů.

Podle plánů MF by od roku 2016 pokladny obchodníků měly být napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Podnikatel následně účtenku vytiskne a zákazník by měl povinnost ji převzít. Nový systém by měl omezit takzvanou šedou ekonomiku. Ministerstvo financí očekává, že po úplném zavedení elektronické evidence tržeb by mohl rozpočet získat navíc deset miliard korun ročně.