Telefónica prodá nepotřebné budovy za 4 miliardy

Praha - Telefónica O2 prodá společnosti Bohemia Real Estate Investments některé nevyužívané administrativní a technologické budovy v celkové hodnotě přes čtyři miliardy korun. Firmy dnes uzavřely rámcovou dohodu, jejíž součástí je i smlouva o zpětném pronájmu části nemovitostí. Telefónica zároveň nevylučuje prodej dalšího svého majetku v budoucnu.

Celková plocha prodávaných nemovitostí je 632 tisíc metrů čtverečních. Původně O2 plánovala prodej realit o více než dvojnásobné účetní hodnotě. Nyní se ale rozhodla, že si budovy strategického významu a nemovitosti s vysokým využitím ponechá. Součástí prodeje tak například nejsou ani domy v pražské Olšanské ulici, kde donedávna sídlilo nejvyšší vedení společnosti.

„Telefónica O2 se průběžně soustředí na efektivní využívání svého majetku, který je nezbytný pro vykonávání její klíčové obchodní činnosti. Tou jsou telekomunikace. Jsem proto velmi rád, že prodej nemovitostí byl nyní úspěšně dokončen, a společnost tak pokračuje v realizaci své strategie maximálního zefektivňování svého podnikání,“ uvedl generální ředitel Salvador Anglada.

Prodej nemovitostí se táhl bezmála pět let. V posledním roce jej brzdila exekuce nařízená kvůli sporu o propojovací poplatky s konkurenčním T-Mobilem. Minulý měsíc se firma rozhodla sporné téměř dvě miliardy korun zaplatit, aby svůj majetek uvolnila k prodeji. Soudní spor nadále pokračuje.