CzechInvest v dosavadní podobě končí

Praha - Agentura CzechInvest, která do Česka přitáhla investice za stovky miliard korun, se rozdělí na dvě. Nový CzechInvest se od příštího roku bude starat už jen o investory a podporu malých a středních firem. Druhá agentura převezme podnikatelskou agendu evropských fondů. Podle ministerstva průmyslu už na tento plán kývl i Brusel, ke změnám dochází kvůli služebnímu zákonu.

Události: CzechInvest se rozdělí na dvě agentury (zdroj: ČT24)

Agentura CzechInvest v minulosti stála u tří z vůbec největších investic v historii Česka. Například pro Moravskoslezský kraj s její pomocí přiteklo 30 miliard korun a vzniklo 3400 pracovních míst v automobilce Hyundai, v Kolíně to bylo 26 miliard a 3000 zaměstnanců u TPCA a 24 miliard a tisícovka míst se plánuje v Nexenu na Žatecku. CzechInvest ale teď v dosavadní podobě končí.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) bude v nejbližší době předložen návrh zákona, který oddělí z CzechInvestu Agenturu pro podnikání a inovace. Ta by se měla starat například o 118 miliard z nového operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Z celkem 270 zaměstnanců CzechInvestu jich do této nové agentury přejde zhruba polovina.

Funkčnost samotného CzechInvestu to ale podle jeho vedení nijak neovlivní. „Investoři by to poznat neměli. Tady po té úrovni se z našeho pohledu nic významného nemění,“ míní generální ředitel agentury Karel Kučera. Jak přesně s CzechInvestem naložit, Brusel neříkal. Další možností bylo, aby byl služebním zákonem kryt CzechInvest celý, nebo aby jeho pracovníci přešli pod ministerstvo průmyslu.

Objem investic přes CzechInvest
Zdroj: ČT24

Podnikatelé: Změny se musí vážit na miskách lékárenských vah

Podle podnikatelských svazů měla vzniknout minimálně analýza, která by popsala výhody a rizika jednotlivých možností. „Jakákoliv změna, která tam nastane, se musí vážit na miskách lékárenských vah, aby nenastal žádný kolaps, protože na CzechInvestu jsou závislé tisíce a desetitisíce subjektů,“ tvrdí Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Už takto zpožděné nové výzvy a nové fondy se mohou tímto ještě zkomplikovat,“ doplňuje ho generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová.

K rozdělení CzechInvestu je ale třeba změnit zákon, definitivní slovo tak bude mít parlament. „Otázka je, jestli ta slupka, která zbude potom, bude funkční. A my budeme hlasovat pro jedině tehdy, když nás vládní koncepce přesvědčí o budoucnosti CzechInvestu,“ uvedl poslanec a místopředseda strany ODS Martin Novotný. Vláda by měla návrh zákona projednat do konce letošního června.