Přibývá rodičů samoživitelů, kteří podnikají

Praha – Neúplných rodin je v Česku stále víc. Pouze s matkou nebo otcem žije v tuzemsku už přes 400 000 dětí. Podle sociologů se toto číslo kvůli rozvodovosti zřejmě ještě zvýší. Samotní rodiče ale často mají problém najít práci nebo sehnat hlídání. S tím souvisí i nový fenomén – přibývá rodičů samoživitelů, kteří se pouštějí do podnikání.

Přibývá rodičů samoživitelů, kteří podnikají (zdroj: ČT24)

Když bylo dceři Martiny Nuslové půl roku, zůstaly samy. Martina si přivydělávala v komparzu, jako uklízečka nebo účetní. Nakonec začala podnikat a šít věci pro děti. „Investice nebyly téměř žádné, dělalo se z toho, co bylo. Ty peníze se ze začátku opravdu točily, ale byla to nula k nule. Že bych musela někde shánět milion dva, to ne,“ vzpomíná Martina. Její obchod funguje už tři roky. A podobných případů přibývá.

Poradkyně v podnikání Dominika Špačková radí rodičům samoživitelům rozjíždět vlastní byznys opatrně – například by se neměli pokoušet hned zakládat nějakou provozovnu. „Já hodně doporučuju webové stránky, při rozjezdu většinou webové stránky nic nestojí,“ říká Špačková.

Navíc pokud má rodič dobrý podnikatelský plán, se začátkem mu finančně pomůže úřad práce. Jen loni takto podpořil přes 2000 lidí, kteří se pustili třeba do hlídání dětí, kadeřnických nebo masérských služeb.

Rodiče samoživitelé patří k nejvíce ohroženým skupinám, co se týče chudoby. Například v březnu jim stát vyplatil na dávkách v hmotné nouzi skoro 190 milionů korun. Pomoct by jim mohlo zálohové výživné. Pokud od svého partnera nedostávají alimenty, stát by jim příslušnou částku vyplatil sám a následně ji po neplatičích vymáhal. O chystaném zákoně v současnosti vyjednávají koaliční partneři a ministerstvo práce připravuje věcný záměr.

Rodiče samoživitelé v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24