Němeček: Stát zvýší platby za pojištěnce a peníze dá zdravotníkům

Praha – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje, aby se od ledna 2016 zvýšily odvody na státní pojištěnce. Současných 845 korun měsíčně by se podle něj mělo zvýšit na 904 korun. Státní kasu by to přišlo na 4,3 miliardy s tím, že peníze by měly směřovat na platy zdravotníků. Už před časem se ve stejném duchu vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Proti je ale dlouhodobě ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého musí zdravotnictví nejdříve přestat plýtvat.

Němeček chce zvednout platby za státní pojištěnce (zdroj: ČT24)

„Dnes odesíláme do vnitřního připomínkového řízení návrh nařízení vlády, kterým se zvyšuje platba od 1. ledna 2016 z 845 na 904 korun,“ uvedl Němeček s tím, že ve druhé polovině května by měl návrh být na vládě. Ministr rovněž připomněl, že pozastavením valorizace v letech 2010 až 2013 přišlo zdravotnictví o 19 miliard korun, které by jinak dostalo od státu.

Hlavním ministrovým argumentem pro růst plateb je skutečnost, že státní pojištěnci sice čerpají ze zdravotního pojištění největší díl, ale stát za tuto kategorii platí nejméně. I lidé zcela bez příjmů platí měsíční pojistné 1242 korun, tedy téměř o polovinu víc, připomněl. Od roku 2017 navíc ministrův návrh počítá s pravidelnou valorizací. 

A proč by mělo oněch 4,3 miliardy jít právě na platy zdravotníků, je podle Němečka jasné – není totiž podle jeho slov tajemstvím, že Česko začíná mít problém se zdravotním personálem, nemocnice řeší nedostatek sester i lékařů. „Abychom mohli konkurovat bohatším západoevropským zemím, bez tohoto kroku se neobejdeme,“ řekl. 

Kolik stát platí za své pojištěnce
Zdroj: ČT24

Ministr k tomu ještě doplnil, že situace ve zdravotnictví je v současné době po stránce ekonomické stabilizovaná. Ministerstvo podniká opatření, kterými chce zprůhlednit a zpřehlednit finanční toky v systému. Zdravotní pojišťovny postupně zveřejňují smlouvy. Jakmile bude schválena novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, budou mít tuto povinnost uloženou zákonem pod hrozbou sankce. Z dalších svých kroků Němeček jmenoval obnovení přístrojové komise, která dbá na smysluplné nakupování drahé techniky, postupuje také centralizace nákupů ve zdravotnictví. Novelizují se zákony, které mají zpřehlednit systém vzdělávání lékařů a ostatních zdravotníků, dodal.

Během posledních dvou a půl roku se vlády rozhodly zvýšit měsíční platby za státní pojištěnce, tedy děti, nezaměstnané, důchodce nebo rodiče na mateřské či rodičovské dovolené, o víc než sedmnáct procent. A v tomto navyšování by měl stát podle Sobotky pokračovat. „Pokud by se nezvyšovala platba za státní pojištěnce, tak by se náklady začaly přenášet dříve nebo později za občany – lidé by platili více za léky a ještě více lékařů by odcházelo do zahraničí,“ prohlásil na konci března premiér.

Babiš by ve zdravotnictví raději šetřil

Možné navyšování odvodů ale zřejmě narazí na odpor ministra financí. A to přesto, že se k němu vládní strany zavázaly v koaliční smlouvě. Babiš, který je momentálně v USA, ale je známý jeho názor, že peněz je ve zdravotnictví dostatek, pouze se s nimi plýtvá. „Nemůžeme znovu navyšovat platby. Pokud by někdo už konečně začal řídit nemocnice a bylo by to transparentnější, tak je tam velký potenciál úspor,“ řekl před časem ministr financí, se kterým souhlasí i třetí koaliční strana – lidovci. „Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví daleko více a efektivněji hledalo úspory,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Pravicové opozici sice zvyšování odvodů nevadí, ale nesouhlasí s rozložením peněz. I když platy jsou podle ní jednou z priorit, podpořit by se měly přímo i některé oblasti medicíny. „Problém je v tom, jak budou peníze použity. Ty, které ministr získal při nástupu do nástupu své funkce, byly tak trochu znehodnoceny zrušením regulačních poplatků, takže situace ve zdravotnictví se nezlepšila zase o tolik,“ míní bývalý ministr zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Leoš Heger.

„Nám to samozřejmě vadí. My si myslíme, že lidé mají odpovídat za své zdraví a nějak se na tom podílet,“ tlumočí názor ODS její místopředseda a senátor Miloš Vystrčil. Na druhou stranu například odbory Němečkovův záměr vítají

Roční platby státu pojišťovnám
Zdroj: ČT24
  • "Já věřím, že tento návrh získá podporu. Je samozřejmě věcí koalice, aby o tom jednala. Mně jako resortnímu ministrovi, jak z pohledu koaliční smlouvy, tak z pohledu zodpovědnosti za kvalitu českého zdravotnictví, nezbývá nic jiného než tento krok udělat," prohlásil dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Pokud by se státní odvody na pojištěnce zastavily a už by se nezvyšovaly, mohlo by to podle České lékařské komory vést ke zhoršení dostupnosti péče o pacienty. Ti by mohli například déle čekat na plánované operace. „České zdravotnictví je strašně podfinancováno. Jakýkoliv výpadek v příjmech bude znamenat problém a poškodí pacienty,“ říká prezident komory Milan Kubek.

Stát letos za děti, důchodce a další státní pojištěnce zaplatí celkem o osm miliard víc než před dvěma lety. Z této částky zhruba polovina připadne českým nemocnicím, které mohou peníze využít například i na výpadek, jenž vznikl zrušením zdravotnických poplatků.