Škodovácké odbory vyhlásily kvůli platům stávkovou pohotovost

Mladá Boleslav – Odbory mladoboleslavské automobilky Škoda Auto vyhlásily stávkovou pohotovost. S vedením společnosti se totiž stále nedohodly na růstu mezd. Odbory se k prvnímu protestu sejdou v Mladé Boleslavi, Vrchlabí i Kvasinách 15. dubna a zaměstnanci ten den budou pracovat o hodinu méně. Mluvčí Škody Jana Bahníková sdělila, že firma respektuje právo zaměstnanců na vyjádření názoru, ale důvod pro protest nevidí.

Automobilka při kolektivním vyjednávání navrhla růst platů o tři procenta na dobu jednoho roku. Minulý týden ale vypršela dosavadní kolektivní smlouva a odbory na návrh nepřistoupily – zpočátku požadovaly nárůst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté slevily na nižší částku, kterou však nezveřejnily.

O vyhlášení stávkové pohotovosti informovaly odbory v aktuálním vydání týdeníku odborů automobilky Škodovácký odborář, kde zároveň dodávají, že jsou připraveny také k časově neomezené stávce. „V době přípravy na časově neomezenou stávku budou prováděny akce, které legálně znemožní plynulý chod firmy Škoda,“ uvádí odborář.

Na konci března provedly odbory mezi zaměstnanci průzkum, který měl za úkol zjistit, zda jsou lidé ochotni proti malému růstu mezd protestovat. „Z jejich průzkumu vyplývá, že zaměstnanci jsou připraveni zúčastnit se protestu před sídlem společnosti. Z některých oblastí dokonce zazněly výzvy k okamžité stávce,“ napsal odborářský týdeník už minulý týden.

  • Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34 tisíc korun a nynější dohoda platila do konce března.
  • Pro srovnání v kolínské TPCA berou dělníci v průměru 30 500 korun (ani zde se ale odbory a vedení společnosti nedohodly na další kolektivní smlouvě – automobilka nabízí růst mezd o zhruba 500 korun, odbory chtějí 1340 korun). V nošovické továrně Hyundai platí ještě asi o dva tisíce méně.
  • Škoda v Česku bez agenturních pracovníků a učňů zaměstnává téměř 24 tisíc lidí.
Výroba aut v Česku opět vzrostla
Zdroj: David Taneček/ČTK

Na něčem se ale odbory a vedení společnosti už dohodly. Každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást dubnové mzdy variabilní část bonusu 25 tisíc korun. Včetně fixní části bonusu, vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci, tak zaměstnanci celkem dostanou roční bonus asi 60 tisíc korun.

„Naším cílem je dohoda, která bude pro zaměstnance motivační a zároveň společnosti Škoda Auto umožní i v budoucnu posílení konkurenceschopnosti, další rozvoj, investice a vytváření nových pracovních míst v České republice,“ řekla mluvčí Škody Auto Jana Bahníková. Dosavadní kolektivní smlouva bude platit, dokud se odbory s firmou nedohodnou.

Samotné Škodovce se loni velmi dařilo. Během této doby totiž zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka pak dodala rekordních 1,037 milionu vozů, což představuje téměř 13procentní meziroční nárůst. TPCA zatím loňské hospodářské výsledky nezveřejnila, v roce 2013 tam meziročně klesly tržby i zisk shodně o 13 procent. Tržby činily podle auditovaných výsledků 29,8 miliardy korun, zisk před zdaněním 278,1 milionu korun.