České firmy v Silicon Valley bodují hlavně moderními technologiemi

Silicon Valley - Americká vláda se i v době, kdy se tamní ekonomice nebývale daří, snaží do země přilákat co nejvíce zahraničních investic. Podíl Česka je v této oblasti sice minimální, ale i tak jsou tuzemské společnosti ve Spojených státech vidět, například v technologickém centru Silicon Valley v Kalifornii.

České firmy v Silicon Valley (zdroj: ČT24)

Firma Kerio v Silicon Valley pracuje už téměř patnáct let. Svůj úspěch založila na elektronické poště a bezpečném připojení k internetu. Dnes nabízí služeb o poznání více. Americké zaměstnance v Kalifornii řídí Češi. Desítky českých vývojářů, samotné jádro společnosti, zůstávají v Plzni. „Vývojáři, kteří pracují tady v Silicon Valley, se dokážou mnohem více nadchnout pro to, co společnost dělá. Existuje rozdíl v myšlení lidí, kteří jsou zde, a těmi, kteří jsou v Čechách,“ říká zakladatel firmy Kerio Martin Viktora.

Sídlo firmy Kerio v Silicon Valley
Zdroj: ČT24

Dalším příkladem může být David Semerád a jeho firma STRV, která vyvíjí mobilní aplikace. Oproti Keriu americký trh teprve dobývají, ale stojí na podobném základu. O obchod se tu stará asi desítka lidí, většina zaměstnanců však na vývoji aplikací pracuje v Česku. Ve Spojených státech je ale po jejich službách výrazně větší poptávka. „Je zde spousta velkých firem, které si zvlášť v oblasti mobilních technologií nevědí rady a potřebují pomoc,“ říká David Semerád.

Českých společností nyní v Silicon Valley působí řádově desítky, což je, zdá se, maximum současného tuzemského potenciálu. Čechů, kteří v Kalifornii sice nezakládají vlastní společnosti, ale pracují ve velkých amerických firmách, jsou však stovky.