ČEZ chce plynové elektrárny v Počeradech a u Ústí nad Labem

Praha - Energetická společnost ČEZ chce postavit paroplynové elektrárny v Počeradech a u teplárny Úžin nedaleko Ústí nad Labem. V Počeradech mají do roku 2013 vyrůst dva paroplynové bloky o výkonu zhruba 440 megawattů. Výstavbu plynových zdrojů společnost zvažuje také v dalších pěti lokalitách v Evropě.

„Aktuálně máme v pokročilé fázi rozpracovány projekty různých typů nových elektráren v hodnotě 150 miliard až 200 miliard korun,“ informoval generální ředitel ČEZ Martin Roman. Vedle toho ČEZ pokračuje v modernizaci svých uhelných elektráren Tušimice II a Ledvice.

V lokalitě Úžín má vyrůst jeden paroplynový blok. Jeho spuštění ČEZ plánuje na rok 2014. Se stavbou elektrárny ale nesouhlasí řada obyvatel města. Obávají se hlavně toho, že elektrárna by ovzduší zatížila novými emisemi oxidů dusíku, které jsou již v současnosti v regionu velmi vysoké. „Počerady jsou dál, než je Úžín. Myslím, že v Počeradech nejsou žádné zásadnější překážky k tomu, abychom ten projekt mohli zrealizovat,“ uvedl Roman.

Společně s maďarskou společností MOL chce ČEZ postavit také dvě plynové elektrárny o výkonu 800 megawattů v Bratislavě a v Maďarsku. Vznik společného podniku obou firem ve středu schválila Evropská komise.

ČEZ příklon k plynu obhajuje situací na trhu s povolenkami na vypouštění emisí oxidu uhličitého. Evropská komise totiž chce po roce 2013 tyto povolenky dražit, a nikoliv rozdávat zadarmo jako nyní, což by energetickému gigantu způsobilo výrazné zvýšení nákladů.

ČEZ dnes také zveřejnil hospodářské výsledky v prvním čtvrtletíl. Zisk společnosti vzrostl meziročně o 21 procent na více než 15,7 miliardy korun. To se odrazilo i v ceně akcií ČEZ na pražské burze, která vyskočila o 4,33 procenta na hranici 1300 korun zta kus.