Až Singerovi vyprší mandát v ČNB, nahradím ho Rusnokem, řekl Zeman

Praha - Prezident Miloš Zeman předpokládá, že až současnému guvernérovi České národní banky (ČNB) Miroslavu Singerovi skončí příští rok mandát, nahradí ho na této pozici bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Prohlásil to pro server iDNES.cz. Česká národní banka čelí dlouhodobě jeho kritice, Zeman při jmenování nových členů rady nemíní jmenovat lidi, kteří by podporovali devalvaci koruny. Že chce do čela ČNB Zeman prosadit Rusnoka, naznačuje už delší dobu.

Rusnoka do bankovní rady ČNB v březnu 2014 jmenoval právě Zeman. Minulý týden při návštěvě Plzeňského kraje pak prohlásil, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří „napraví nesprávný krok ČNB“, který úspory znehodnotil o šest až deset procent. Zeman intervence ČNB proti koruně kritizuje od jejich spuštění. Do konce svého mandátu bude ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.

Vládní koalice v současnosti zvažuje změnu ústavy, která by zavedla podmínku spolupodepsání jmenování nových členů bankovní rady. Prezident to ale odmítá, podle něj by takový krok vedl k politickému vměšování do účinnosti banky. „V mém případě, protože jsem bývalý ekonom a nemíním jmenovat do bankovní rady diletanty, byť by byli kamarády nejrůznějších politiků, bych to považoval za ohrožení nezávislosti centrální banky,“ řekl Zeman serveru.

Europoslanec a bývalý viceguvernér Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09) už před časem vyslovil obavu, že hlava státu plánuje dosadit do čela centrální banky takové odborníky, kteří udělají to, co on uzná za vhodné. „Prezident bude pochopitelně volit ekonomy, kteří mají třeba podobný pohled na některé otázky jako on. Ale v okamžiku, kdy by ten člověk přišel do centrální banky, tak by měl zapomenout na minulost a soustředit se na analýzy, které ČNB zpracovává. A na základě těch analýz provádět co nejlepší rozhodnutí. A já doufám, že bez ohledu na to, co dnes pan prezident naznačil, to tak bude i do budoucnosti,“ prohlásil nedávno Niedermayer.

Bankovní rada ČNB pečuje o stabilitu měny a zajišťuje dozor nad finančním sektorem. Jmenování členů bankovní rady včetně guvernéra v současnosti spadá výhradně do kompetence prezidenta. Diskutuje se však o možnosti změnit ústavu tak, aby kandidáty do bankovní rady musel prezidentovi schválit Senát (to by ale platilo až od příštího prezidentského funkčního období).