Rusové uvolňují embargo. Chtějí řecké a maďarské potraviny

Moskva – Zvažujeme, že zmírníme embargo na dovoz potravin z několika zemí Evropské unie, prohlásil dnes podle agentury Reuters ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov. V ruských regálech by se podle něj mohlo objevit nejdříve zboží z Řecka, Maďarska a Kypru.

„Aktivně zkoumáme, jaké civilizované možnosti existují na jejich návrhy,“ prohlásil ministr s odkazem na země, které požádaly o zrušení embarga. „Pokud jim pomůžeme, nechtěli bychom jim dělat problémy v jejich vztazích s Bruselem,“ dodal. Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev už začátkem března řekl, že Moskva hledá možnosti, jak ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) zmírnit embargo pro Maďarsko a Řecko.

Na konci února předložila menší opoziční strana Spravedlivé Rusko tamním poslancům návrh zákona, který chtěl zrušit právě dovoz západních potravin. Podle opozičních poslanců je zákaz dovozu v rozporu s článkem ústavy, podle kterého „má každý právo na svobodné využívání svých schopností a majetku pro podnikatelskou a jinou hospodářskou činnost, nezakázanou zákonem“. (čtěte více)

Právě Řecko a Maďarsko jsou v Evropské unii nejhlasitějšími kritiky současného systému sankcí namířených proti Moskvě. Maďarsko v únoru navštívil ruský prezident Vladimir Putin a ve stejném měsíci zase Kypr v rámci bilaterálního plánu spolupráce ve vojenské oblasti či v boji proti terorismu dal Rusku svolení kotvit s válečnými loděmi v jeho přístavech. Vedle toho mohou ruská letadla využívat kyperská letiště k „humanitárním akcím“.

Ruský supermarket
Zdroj: ČTK/AP/Ilnar Salakhiev

Embargo na dovoz některých západních potravin zavedla Moskva loni v srpnu na dobu jednoho roku. Šlo o odpověď na západní sankce, které byly zase reakcí na anexi Krymu a boje separatistů na východě Ukrajiny. Zákaz se týká Spojených států, Evropské unie, Kanady, Austrálie a Norska a embargo postihlo dovoz ryb, masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

ČTĚTE: Nové americké sankce postihnou separatisty a ruskou banku

Do Ruska přitom míří skoro deset procent exportu zemědělských produktů EU, především ovoce, zelenina, sýry a vepřové maso. Postižení evropští exportéři se snaží embargo obejít tím, že nechají zboží projít přes sousední země Ruska, jako je Bělorusko či bývalé sovětské středoasijské republiky, kterých se opatření Moskvy netýká. Embargo spolu se slabším rublem pomohlo v únoru zvýšit inflaci v Rusku na téměř třináctileté maximum 16,7 procenta.

Na pultech také zakázané západní potraviny částečně nahradily domácí výrobky, ale ty ruské obchody nenaplní, proto je doplnily i produkty z Asie a Jižní Ameriky. Ceny ale stouply. Například mléko, mléčné výrobky, maso anebo i ovoce a zelenina jsou dnes dražší až o několik desítek procent.