Nezaměstnanost klesá. Podívejte se, jak je na tom váš region

Únorová nezaměstnanost byla 7,5 procenta, oproti lednu je to pokles o 0,2 procenta. Bez práce je více než 548 tisíc lidí a počet volných pracovních míst vzrostl na necelých 69 tisíc. Uvedl to dnes Úřad práce ČR. Nezaměstnanost by navíc měla klesat i dál. Vedle toho inflace se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) už třetí měsíc za sebou neměnila a i v únoru se držela na 0,1 procenta.

Pracovní trh odpovídal v únoru celkovému tržnímu vývoji. Podle Kateřiny Sadílkové, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR, jsou letošní čísla oproti loňsku mnohem pozitivnější. „V řadě krajů jsme zaznamenali nejnižší únorovou hodnotu za posledních několik let. Důvodů je hned několik - mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli a samozřejmě oživující ekonomika,“ uvedla. Pro srovnání - před rokem v únoru činila míra nezaměstnanosti 8,6 procenta, bez práce je tak nyní o 77 tisíc lidí méně než loni.

„Firmy, které tvoří pracovní místa, více věří budoucímu vývoji ekonomiky,“ komentuje pozitivní čísla předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. A potvrzuje, že svou roli sehrává i proaktivní komunikace ÚP se zaměstnavateli. „Za vlády Petra Nečase přestaly mít podniky povinnost hlásit volná pracovní místa. A nyní se snaží vehementně komunikovat, aby informace o vytvářených či předpokládaných pracovních místech měly k dispozici,“ vysvětluje Středula.

Středula: firmy více věří vývoji ekonomiky (zdroj: ČT24)

Práci se daří lépe nacházet skoro všude. Pouze na Jesenicku - jako jediném - nezaměstnaných přibylo. Přesto - v regionech, kde je dlouhodobě těžké získat práci - to není ani teď není o moc lehčí. Na Ústecku je bez práce přes 61 tisíc lidí.
Firmám ohroženým poklesem zakázek, chce vláda proto  nabídnout kurzarbeit. V takovém případě se zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem doplatí stát.

Jak uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), kdyby skutečně nastala nějaká velká krize, „tak je výhodné jak pro firmy, aby si udržely své zaučené zaměstnance a je to výhodné i pro zaměstnance jako takové.“

Opozice mluví zase o snižování odvodů, které firmy za své zaměstnance musejí platit.
„Pokud bychom snížili sociální pojištění, zlevnili bychom práci a zaměstnavatelé by měli šanci přijmout větší počet zaměstnanců,“ konstatuje Jan skopeček (ODS), ekonomický expert strany.

Analytici soudí, že rok 2015 bude celkově dobrý

Analytici vidí za nižší nezaměstnaností kombinaci teplé zimy a dobrý výkon ekonomiky. „Zima obvykle přináší vyšší nezaměstnanost, přičemž nepříznivé sezonní vlivy jsou zhruba stejně velké v lednu i únoru. Průběh letošní zimy je ovšem mírný. Díky tomu klesla stavební aktivita v zimních měsících méně než obvykle,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Únorovému výsledku pomohlo slušné počasí i podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky. „Ovšem podstatně pomáhá růst ekonomiky a fakt, že i stavebnictví se 'zvedá z popela',“ uvedl.

„Nejen, co se nezaměstnanosti, ale co se obecné ekonomické situace týče, to vypadá, že rok 2015 bude úspěšný a že česká ekonomika by mohla růst tempem, které přesáhne dvě procenta,“ řekl hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko. 

  • Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 76 regionů. Nejvíce to bylo v okrese Rychnov nad Kněžnou (5,6 procenta), Jičín (4,9 procenta) a Plzeň-sever (4,6 procenta).
  • Naopak růst nezaměstnanosti zaznamenal úřad práce jen v okrese Jeseník, a to o 0,2 procenta.
  • Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to 10,7 procenta.
  • Naopak nejméně nezaměstnaných je  v Praze - 5,1 procenta.
  • Pokud jde o jednotlivé okresy, nejnižší nezaměstnanost byla již tradičně na Praze-východ, kde činila 3,3 procenta, na druhém místě bylo Mladoboleslavsko s 4,3 procenta.
  • Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásilo opět Bruntálsko, a to 13,4 procenta, na Mostecku dosáhla 12,7 procenta.

Trend snižování počtu nezaměstnaných se podle hlavního analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška jistě udrží i do dalších měsíců, kdy ho podpoří sezonní vývoj. „Podíl nezaměstnaných klesne pod hranici sedmi procent možná již v dubnu,“ odhadl. Už nyní roste počet volných pracovních míst například v lázeňství nebo turismu.

Vedle klesající nezaměstnanosti Úřad práce zaznamenal také rostoucí počet volných pracovních míst. V únoru jich bylo skoro 69 tisíc, o rok více to ale bylo pouze 40 tisíc. „Pro řadu uchazečů to ale paradoxně stále není dobrá zpráva. Protože volná místa jsou v oborech, pro které uchazeči nemají kvalifikaci nebo je neobsazují. A tak stejně jako na jedné straně existuje dlouhodobá nezaměstnanost, tak existuje dlouhodobá neobsaditelnost. Tedy pracovní pozice, které jsou dlouhodobě těžko obsaditelné. S postupem času jejich počet bude růst - obzvláště ve strojírenských oblastech, protože chybí velká řada lidí s učňovským a odborným vzděláním,“ říká Michal Kozub, analytik Home Credit. 

Vývoj nezaměstnanosti v únoru 2015
Zdroj: ČT24/MPSV

S tím souhlasí i marketingový manažer společnosti Manpower Jiří Halbrštát. „Chybí strojní inženýři, IT specialisté a další technické obory, třeba i středoškolské, jako jsou svářeči, obráběči, nástrojáři, zámečníci. Je velký nedostatek i lidí, kteří by byli ochotní pracovat za daných podmínek v tom regionu i na těch dělnických pozicích,“ uvedl.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 7,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (38,8), Jeseník (32,4), Karviná (30,8), Chomutov (25,9), Sokolov (25,3) a Ústí nad Labem (24,1).

Nezaměstnanost je i jedním z argumentů ve sporu kolem nového horního zákona. Ministerstvo průmyslu chce, aby těžaři odváděli státu a obcím na poplatcích dvakrát víc než dosud. Výraznější navýšení by podle něj mohlo firmy ohrozit a o práci by tak mohli přijít horníci - hlavně v regionech, kde je už teď nezaměstnanost nejvyšší. Lidovci ale chtějí, aby těžaři platili víc. Dnešní vláda musela téma kvůli sporu odložit.

Inflace se stále drží blízko nuly

Spotřebitelské ceny v únoru, stejně jako v předchozích dvou měsících, meziročně stouply o 0,1 procenta. Za růstem stojí zejména zdražení tabákových výrobků, jejichž ceny vzrostly o 6,1 procenta, a plynu, za který spotřebitelé platí o 4,5 procenta více. Více lidé zaplatili také za vodné a stočné, nájemné a teplo a také za pojištění, finanční služby, oděvy a obuv. „V oddíle rekreace a kultura se zvýšily ceny dovolených,“ uvedl ČSÚ.

Zrychlil se naopak meziroční pokles cen pohonných hmot na 17,1 procenta, když v lednu zlevnily o necelých 14 procent. Zlevnily také potraviny, telefonické služby a mobilní telefony a mírně klesly ceny elektřiny. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,6 procenta, zatímco ceny služeb byly vyšší o 1,2 procenta.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský i analytik ČSOB Petr Dufek upozornili, že únor byl prozatím posledním měsícem, kdy inflaci brzdily pohonné hmoty. „Od března už je nutné počítat s jejich efektem do inflace v opačném směru. Odhadujeme, že k březnové meziměsíční inflaci přidají desetinu procentního bodu,“ uvedl Rožumberský. Dufek dodal, že inflace rozhodně není a ani nebude problémem české ekonomiky v letošním a nejspíše ani v příštím roce.

U nulových hodnot by měla totiž inflace zůstat i několik dalších měsíců. „Výraznější akceleraci inflace očekáváme až ke konci letošního roku,“ řekl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Oproti lednu zdražila zelenina i pečivo

Tabákové výrobky zdražily také proti lednu, a to o čtyři procenta, což zřejmě souvisí se zvýšením spotřební daně. Ceny zimních dovolených vzrostly o 3,7 procenta, stejným tempem se zvýšily ceny poštovních služeb. O téměř procento zdražily lihoviny. „Z potravin byly vyšší především ceny zeleniny, běžného pečiva, uzenářského zboží a sýrů,“ uvedli statistici.

Pohonné hmoty proti lednu zlevnily o 3,8 procenta, klesly také ceny oděvů a obuvi, vína a piva. Z potravin zlevnilo vepřové maso, oleje, jogurty a čokoláda. Ceny zboží se meziměsíčně v úhrnu nezměnily, ceny služeb vzrostly o 0,3 procenta.