Dow Jonesův index přivítá akcie Applu

New York – Mezi 30 částí zřejmě nejznámějšího akciového indexu Dow Jones Industrial Average nově přibudou akcie nejhodnotnější americké společnosti Apple. Od 18. března v indexu nahradí akcie telekomunikační společnosti AT&T. Sdělila to dnes společnost S&P Dow Jones Indices, která je provozovatelem indexů Dow Jones a S&P.

Apple je z hlediska tržní hodnoty už několik let americkou i světovou jedničkou s veřejně obchodovanými akciemi. Jeho absence ve světoznámém indexu tak byla nápadná.

Překážkou pro zařazení akcií výrobce iPhonu a iPadu do indexu byla jejich příliš vysoká cena, která by tento cenově vážený index výrazně zkreslovala. Loni v červnu ale Apple své akcie rozdělil v poměru sedm za jednu, čímž cena jedné akcie výrazně klesla. Apple má nyní tržní hodnotu kolem 736 miliard dolarů (18,5 bilionu korun). Tržní kapitalizace AT&T činí 176,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Společnost S&P Dow Jones Indices mění svůj vlajkový index jen zřídka. Poslední změnu uskutečnila v září 2013, kdy akcie společností Alcoa, Hewlett-Packard a Bank of America nahradila akciemi společností Visa, Nike a Goldman Sachs. Zdůvodnila to nízkými cenami akcií nahrazovaných firem a potřebou diverzifikovat odvětvové skupiny indexu.

Apple překročil hranici 700 miliard dolarů

Apple se v únoru tohoto roku stal první americkou společností, které se podařilo překročit tržní hodnotu 700 miliard korun, což je přibližně 17,1 bilionu korun. Hodnota Applu je přitom téměř dvakrát vyšší než tržní kapitalizace druhé nejhodnotnější americké firmy, ropné společnosti Exxon Mobil, uvedla agentura AP.

iPhone 6
Zdroj: ČTK/AP/Sun xinming

Cena akcií Applu vzrostla v úterý 10. února o 1,9 procenta a uzavřela na 122,02 USD. Celková tržní hodnota společnosti tak dosáhla více než 710 miliard dolarů. Nad 700 miliard USD se dostal Apple dočasně už v předchozích dnech, v úterý to ale bylo poprvé, kdy se nad touto úrovní udržel do uzavření trhů.

Čistý zisk Apple v posledním čtvrtletí meziročně stoupl o 38 procent na rekordních 18 miliard dolarů, což byl nejvyšší čtvrtletní zisk v americké firemní historii. Apple těžil z rekordního prodeje nových telefonů iPhone 6 a iPhone 6 Plus během vánoční sezony. Celkové tržby společnosti se zvýšily téměř o 30 procent na 74,6 miliardy dolarů.