Jak se tvoří cena cigaret? Tři čtvrtiny spolknou daně

Zdražování cigaret se často oznamuje i vícekrát do roka. Například od toho příštího se cena krabičky zvýší o čtyři koruny. Stát totiž připravuje další zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků. Jak se vlastně cena cigaret vypočítává a jaká je v okolních zemích?

Cenu cigarety v obchodech tvoří z velké většiny spotřební daň a daň z přidané hodnoty. Třeba u cigaret za 80 korun tvoří spotřební daň zhruba 47 korun, daň z přidané hodnoty pak dělá 14 korun. Výrobní cena krabičky cigaret plus zisk pro výrobce a distributory je dohromady také 14 korun, na marže obchodníků pak zbývá pět korun.

Ovšem v poměru k ostatním evropským zemím jsou cigarety v Česku relativně levné. Pokud budeme srovnávat balení téže značky, které v tuzemsku stojí 88 korun, pak v Polsku za stejnou krabičku dáte v přepočtu 92 korun a na Slovensku ještě o korunu více. Mnohem dráže vychází balíček v Itálii nebo Německu (137, respektive 140 korun). Ve Francii se pak blíží dvěma stům a v Británii cena dokonce překračuje hranici 300 korun.

Cena stejné krabičky cigaret v Evropě
Zdroj: ČT24

Například Světová zdravotnická organizace (WHO) prosazuje, aby celková daň (spotřební daň + daň z přidané hodnoty) tvořila ve všech zemích minimálně 70 procent maloobchodní ceny. Pak se údajně díky daním daří snižovat počet úmrtí kvůli onemocněním spojeným s kouřením. Jednotný recept pro své členské země ale WHO nemá.

Zdanění cigaret v okolních státech

Kdybychom se zaměřili jen na Česko a jeho sousedy, pohybuje se podle údajů Evropské komise celkové zdanění následovně: nejnižší je v Německu (75,2 procenta), v tuzemsku je 76,6 procenta, Rakousko má mírně vyšší (76,8 procenta), následuje Slovensko se 79,3 procenta a nejpřísnější je Polsko s 81,1 procenta.

Co se daně z přidané hodnoty týče, pohybuje se za hranicemi na podobné úrovni jako v Česku. Od 19 procent v Německu až po 23 procent v Polsku. ČR má nastavenou již známou hodnotu 21 procent a Slovensko a Rakousko zakotvily na rovných 20 procentech.

Cenu krabičky tvoří ze tří čtvrtin daně
Zdroj: ČT24

Spotřební daně na cigarety v zemích EU:

  • od 1. ledna 2014 musí být celková spotřební daň nejméně 60 procent vážené průměrné maloobchodní ceny cigaret propuštěných ke spotřebě.
  • zároveň nesmí být celková spotřební daň nižší než 90 eur za 1000 kusů cigaret.
  • pevná část daně nesmí být nižší než 7,5 procenta a vyšší než 76,5 procenta celkového daňového zatížení
  • členské země mohou uvalit minimální spotřební daň.

A jaké plány má naše země?

Jenom v Česku podraží od příštího roku krabička cigaret až o čtyři koruny. Ministerstvo financí přitom věří, že změna v součtu přinese do rozpočtu přes tři miliardy.  A cenu hodlá zvedat i v letech následujících. Celkem do roku 2018 vydají kuřáci za jedno balení o osm korun více.

Ministerstvo financí tvrdí, že navrhuje zvýšit spotřební daň z tabáku hlavně kvůli tomu, aby po poklesu koruny dorovnalo minimální sazbu, kterou po Česku požaduje Evropská unie. „Zároveň tím naplňujeme požadavek trhu po nějakém dlouhodobějším horizontu nastavení těch tabákových sazeb,“ vysvětlila náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová.

Události: Zdražování cigaret (zdroj: ČT24)

Část z těchto peněz chce získat do zdravotnictví ministr Němeček na léčení lidí, kteří onemocněli rakovinou nebo infarktem. A navrhuje, aby stát zvýšil platby, které dává pojišťovnám za důchodce, děti nebo nezaměstnané. Jenže ministr financí Andrej Babiš si chce celý výtěžek nechat v rozpočtu.

A nakonec se může dojít i na to, že stát více peněz na daních z cigaret jednoduše nevybere. Spotřeba cigaret totiž v Česku už léta klesá. Zatímco v roce 2008 připadalo na každého Čecha přes 2100 cigaret, v roce 2013 už to bylo o dvě stě cigaret na jednoho člověka méně. Jedním z důvodů je také to, že od roku 2010 do roku 2013 vzrostla cena krabičky cigaret o šest korun.

Vydáno pod