Kartou bezkontaktně? Češi patří ke špici

Každou druhou bezhotovostní platbu zaplatí Češi pomocí bezkontaktní platební karty a řadí se tak v tomto ohledu k nejvyspělejším evropským zemím. V loňském roce zaplatili lidé prostřednictvím všech druhů karet, převedli nebo vybrali přes jeden bilion korun. V porovnání s rokem 2013 to bylo o desetinu víc. Bezhotovostní platby mají ale i druhou stránku mince – zneužívání karet.

Každá druhá bezhotovostní platba je v Česku bezkontaktní (zdroj: ČT24)

„Český držitel karty, pokud dostane novou technologii, tak je ochotný a má zájem na tom, aby ji používal,“ přibližuje české chování regionální manažer Visa Europe Marcel Gajdoš. K bezhotovostní platbě přikládají Češi své karty k terminálu nejčastěji v supermarketech a na čerpacích stanicích, následují je obchody s oblečením nebo i hobby markety.

Jenom v loňském roce zaplatili Češi v obchodech prostřednictvím bezkontaktní karty dohromady víc než 108 miliard korun. Využívají je zejména při nákupech pod 500 korun. „Platby bezkontaktní platební kartou způsobují také to, že se dlouhodobě snižuje průměrná částka zaplacená platební kartou,“ říká mluvčí obchodního řetězce Tesco Jiří Mareček.

  • Přestože počtů bezkontaktních plateb přibývá i u našich sousedů, jejich čísla jsou oproti Česku o desítky procent nižší. U nás je každá druhá platba bezhotovostně, v Polsku pouze každá třetí a Slovensko a Maďarsko jsou shodně přibližně na pětině.

V českých peněženkách je v současné době více než 11 milionů platebních karet. Oproti roku 2013 jich osm procent přibylo. Bezkontaktních je mezi nimi přes 6,5 milionu. Vybrat si peníze můžou Češi ze skoro 4,5 tisíce bankomatů.

Dvě třetiny Čechů si dovedou představit, že by se veškeré platby v obchodech uskutečňovaly bez hotovosti. Nějaké peníze u sebe ale stále nosí – třetina z nich má v peněžence od dvou do pěti set korun, 16 % více než tisícovku a naopak čtvrtina pouze do 200 korun.

Platby kartou na internetu
Zdroj: ČT24

Platbu platebními kartami začali Češi využívat i při nákupech na internetu. Nejvíce jimi platí elektroniku, dovolenou a letenky. Ale právě při platbách na internetu je podle odborníků nejvyšší riziko zneužití karty. „Doporučuji, aby každou kartu, kterou má kdokoli v peněžence, měl z principu zablokovanou pro platby na internetu a pro tyto platby ji povolil pouze v ten okamžik, kdy chce platit na internetu,“ radí Dalibor Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz.

Podvodníci nicméně dokáží vytáhnout údaje z platební karty i při výběru z bankomatu. Odborníci proto doporučují nastavit si denní nebo týdenní limit výběru na nejnižší potřebnou částku.

Někde se platí bezkontaktně, jinde nemají ani terminál

Přestože bezkontaktních plateb přibývá, jsou v Česku stále i obchody, kde lidé k nákupu potřebují hotovost. Platí to zejména pro menší města, ale například i instalatér nebo elektrikář bude chtít zaplatit hotově. „Dnes nevnímají lidé jako problém akceptaci v obchodech, ale chtěli by platit na poště, chtěli by platit ve veřejné dopravě a chtěli by platit u lékaře,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro ČR a SR.

Například pošta slibuje bezkontaktní platbu u přepážky do konce tohoto roku. Nicméně problém je v tom, že nyní zde mohou platit lidé pouze kartou jediné české banky. „Proto chceme ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku spustit pilotní program na vybraných pobočkách tak, aby se i tam dalo platit ostatními platebními kartami,“ říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Počty platebních terminálů
Zdroj: ČT24

O placení prostřednictvím bezkontaktních karet uvažuje i pražský dopravní podnik. Pokud se totiž dnes někdo rozhodne jet v noci například metrem a nemá u sebe drobné ani aktivované prémiové sms zprávy, zbývá mu pak většinou jízda na černo. Koupit si lístek u automatu bezkontaktně lze pouze na čtyřech místech. „Chceme, aby například v těch důležitých dopravních uzlech v centru byly jízdenkové automaty, které akceptují jak mince, tak bankovky, tak i platební karty,“ říká Jiří Štábl, mluvčí Dopravního podniku Praha.

Například v Liberci ale bezkontaktní nákup jízdenek na městskou hromadnou dopravu už spustili, platit se dá nejen u automatu, ale dokonce i přímo v tramvaji.

Bezkontaktně na poště i v tramvaji (zdroj: ČT24)