Řecko porušuje slib, odmítá privatizovat energetiku

Atény – V privatizaci elektrárenské společnosti PPC a provozovatele přenosové soustavy ADMIE nebudeme pokračovat, prohlásil řecký ministr energetiky Panajotis Lafazanis. V pondělí přitom Řecko slíbilo svým věřitelům, že nezastaví již nastartovaný prodej státního majetku. Soupis reforem, který Atény na začátku týdne poslaly do Bruselu, je podmínkou pro čtyřměsíční prodloužení záchranného programu. Ministrovo vyjádření ale ukazuje, že další vyjednávání mezi Řeckem a věřiteli rozhodně nebude snadné.

Společnost PPC už před časem spustila tendr na prodej svého 66procentního podílu, který má v provozovateli přenosové soustavy ADMIE. Na užším seznamu zájemců se objevilo několik investorů, včetně čínské státní State Grid Corporation of China (SGCC) a italské firmy Terna. „Tendr na ADMIE nebude pokračovat,“ řekl Lafazanis listu Etnos. „Firmy nepředložily závazné nabídky, takže nebude dokončen. To je také případ PPC,“ dodal.

Levicový kabinet premiéra Alexise Tsiprase (SYRIZA) musel značně slevit ze svých předvolebních slibů, když poslal do Bruselu soupis reformních opatření, která si věřitelé stanovili jako podmínku pro prodloužení záchranného programu o další čtyři měsíce, tedy do konce června. Jedním z bodů byl i slib, že nastartovaná privatizace dál poběží.

Prodej státních energetických firem má na starosti Lafazanis společně s ministrem financí Janisem Varufakisem, který dohlíží na privatizaci všech řeckých firem. Zástupce ministerstva financí uvedl, že všechny prodeje majetku se budou přezkoumávat případ od případu.

Varufakis v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Real FM prohlásil, že Řecko nehodlá rušit privatizaci, která již byla dokončena. Zákon však vládě umožňuje měnit podmínky u privatizací, které se již rozběhly, a přezkoumat jejich legálnost.

Mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger upozornil, že řecká vláda nemůže svévolně rozhodovat o zdržení či zastavení privatizačních případů. „Pokud má Řecko takový záměr, musí se na tom dohodnout v úzké spolupráci s trojkou,“ zmínil Jäger trojici věřitelů (Evropskou komisi, Evropskou centrální banku a Mezinárodní měnový fond) dohlížejících na reformy zaváděné v Řecku výměnou za mezinárodní úvěrový program.

Řecké reformy se věřitelům líbí

Při včerejší telekonferenci se ministři financí eurozóny shodli na tom, že reformy předložené Řeckem jsou dobrým základem pro další diskusi. Za dobrý základ dokument označila také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, podle které je však plán málo konkrétní. Závazek Tsiprasovy vlády ocenila i Evropská komise, které se líbí zejména slib bojovat s daňovými úniky a korupcí a snaha usilovat o modernizaci systému daní a cel.

Souhlasit ale musí i parlamenty některých zemí eurozóny – prodloužení pomoci už doporučila německá kancléřka Angela Merkelová i její ministr financí Wolfgang Schäuble. „Závěrečné rozhodnutí bude vždy politické,“ poznamenal včera šéf euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem s tím, že času není nazbyt.

Díky prodloužení úvěrové pomoci o další čtyři měsíce by zmizelo bezprostřední riziko, že Řecku dojdou během příštího měsíce peníze a že by země musela opustit eurozónu. Tsiprasův levicový kabinet díky tomu bude mít čas do června, aby se pokusil vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Řecký premiér už vyzval poslanecký klub své strany SYRIZA k tomu, aby ústupky eurozóně výměnou za prodloužení finanční pomoci podpořil. Část straníků se totiž proti nim bouří. Tsipras to podle serveru listu Kathimerini zdůvodnil potřebou budovat důvěru mezi Řeckem a jeho evropskými partnery, kteří jsou zároveň jeho věřiteli. Bez toho prý nebude možné do budoucna splnit reformní plány vlády.

Řecká opozice chce ale prosadit hlasování o prodloužení úvěrové pomoci eurozóny. Vládu tak chce donutit k přiznání, že zradila voliče.

Vydáno pod