ČNB bude moci pozastavit činnost klíčovým manažerům pojišťoven

Praha - Vláda výrazně zasáhla do chodu pojišťoven: schválila návrh novely, která se jich dotýká. Cílem úprav je sladit pravidla s Evropskou unií a zvýšit bezpečnost oboru. Neprošel ale návrh centrální banky, která chtěla změnit vyplácení provizí finančním poradcům. Na druhou stranu bude mít nyní ČNB například možnost pozastavit činnost klíčovým manažerům pojišťoven.

Vláda výrazně zasáhla do chodu pojišťoven (zdroj: ČT24)

Martin Němeček dělá finančního poradce v Pardubicích a okolí už několik let. Jeho plat je z velké části závislý i na provizích, které z uzavřených smluv získá. Teď, kvůli návrhu České národní banky, byly tisíce z jeho výplaty v ohrožení. „Je to asi jako v jakémkoliv jiném podnikání, člověk, který pilně pracuje, si vydělá více, ten který pracuje méně si vydělá méně. Konkrétně na mě, pokud by taková věc prošla, bude rozhodnutí, zda v oboru zůstat,“ říká finanční poradce Martin Němeček.

Finanční poradci už několik měsíců vyhlíželi definitivní stanovisko centrální banky s obavami. Instituce totiž požadovala, aby provize poradců, a to zejména za uzavření životních pojistek, nebyly jednorázové. Ale jejich vyplacení by bylo rozloženo do pěti let. Podle Jiřího Šindeláře, výkonného ředitele Unie společností finančního zprostředkování a poradenství by to znamenalo jediné: značná část poradců by nějakým způsobem z trhu odešla, nebo by svoji činnost utlumila.

„Stává se, že zprostředkovatelé už po uplynutí období jednoho roku nebo dvou let se snaží klienty přimět zrušit původní smlouvu, a uzavřít smlouvu novou. Jejich hlavní motivací ale není zájem klienta, nýbrž získání dodatečné odměny,“ vysvětluje Kateřina Bartůšková z odboru komunikace České národní banky důvody, které tuto instituci vedly k tomu, aby prosazovala zmíněný návrh.

Pojistná smlouva
Zdroj: ČT24

Tato právní úprava však dnes vládou neprošla. Třeba ministerstvo financí považovalo paragraf za „přílepek dodaný na poslední chvíli“, a nedoporučilo jej přijmout. „Myslíme si, že by stát neměl vstupovat do vztahu mezi privátními subjekty a Česká národní banka má jiné mechanismy, jakým způsobem dohlížet na účastníky trhu,“ vysvětlil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ke zpřísnění pravidel pro finanční poradce a pojišťovací agenty by ale přece jen dojít mohlo. Vláda má totiž na stole novelu, která by nařizovala prodejcům pojistek skládat třeba odborné zkoušky. Dnes bylo ale jednání přerušeno.

Česká národní banka však dnes ze Strakovy akademie neodcházela poražena. Nový zákon o pojišťovnictví jako takový totiž prošel - i když bez zmíněného dodatku. Vláda tak, kromě jiného odsouhlasila, že se ČNB zvětší pravomoci. Bude mít například možnost pozastavit činnost klíčovým manažerům pojišťoven.