Dluhy přestávají být strašákem českých domácností

Češi se zadlužují s rozmyslem, loni poprvé po třinácti letech klesl objem nesplácených úvěrů. Důvody jsou přitom dva: lepší ekonomická situace a zároveň menší zájem o spotřebitelské půjčky. Přitom oblast, kde si lidé stále půjčují s chutí, jsou hypotéky. A zejména pak v období rekordně nízkých úrokových sazeb.

Své dluhy neplatí včas skoro každý desátý Čech. „Je to o tom, že se opravdu přihodí něco nenadálého, klient se dostane do potíží se splácením. Pak před problémem strká takzvaně hlavu do písku, nezvedá telefon společnosti, nereaguje na e-maily,“ vysvětluje Miroslav Beneš z registru dlužníků Solus.

Psycholog Jeroným Klimeš:

„Lidé mají přirozeně sklony k požitkářství. Šetřivý a rozumný přístup k penězům je něco, co musí rodiče děti naučit.“

I přesto si ale Češi loni půjčovali uvážlivěji. Nedokázali splatit 58 miliard korun, což je o miliardu méně než v roce 2013. „Už nějakých šest sedm let se tady hodně mluví o finanční gramotnosti, vzniká mnoho programů. Takže patrně začínají nést své ovoce,“ poznamenává k tomu hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Jenže statistiky zahrnují pouze půjčky od bank. Kolik Čechů podlehne pochybným inzerátům, se zjistit nedá. Často se jedná o lidi, kteří by jinak úvěr nedostali. U nesolidního věřitele se pak rychle dostanou do dluhové pasti.

Události: Objem půjček nesplácených domácnostmi klesá (zdroj: ČT24)

Když do banky, tak nejčastěji pro hypotéku

Do bank pak Češi chodí hlavně pro hypotéky. Celkové zadlužení domácností tak pořád roste, neboť úvěry na bydlení si lidé spíše berou u milionových sum. Za ně pak ručí většinou samotnou nemovitostí, a dobře si tak rozmyslí, jestli jsou schopní dluh platit. Jinak by přišli o střechu nad hlavou.

David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni:

„Vidíme stejný poměr bankovních půjček, ale daleko menší poměr menších mikropůjček těsně před dnem výplaty. Právě to jsou nejvíce rizikové úvěry.“

Nejzodpovědnější v zemi jsou Moravané. Naopak nejhůře jsou na tom s platební morálkou na severu Čech. Třeba v Ústeckém kraji neplní své závazky každých patnáct lidí ze sta. A není výjimkou, že tím způsobí problémy partnerovi nebo celé rodině.

Banky nebo jiné úvěrové společnosti půjčují lidem peníze v závislosti na několika faktorech. Těmi jsou třeba věk, doba splácení, výše mzdy nebo hodnota majetku. Liší se i výše měsíčních splátek. Více v následující galerii: