Francouzská vláda chce zreformovat ekonomiku bez hlasování parlamentu

Paříž – Francouzská vláda se rozhodla schválit návrh hospodářských reforem prezidenta Francoise Hollanda pomocí dekretu, tedy bez hlasování parlamentu. Vláda tímto krokem manévruje nejen před opozicí, ale před některými vlastními poslanci, kteří by mohli schválení zákona zablokovat.

Hospodářské reformy Francie jsou potřebné k přesvědčení Evropské komise, aby poskytla Francii více času na zlepšení stavu veřejných financí. Aby vláda zažehnala obavu, že zákon neprojde parlamentem, použije formu dekretu, a to poprvé od roku 2006. S pomocí tohoto ústavního mechanismu se reformy dostanou v platnost bez hlasování parlamentu. Oznámil to dnes francouzský premiér Manuel Valls.

„Možná tu byla pro tento návrh většina, ale nebylo to jisté. Takže jsem se rozhodl neriskovat,“ řekl zákonodárcům premiér těsně před tím, než měli podle původního harmonogramu o návrhu hlasovat. „Nemohl jsem riskovat odmítnutí plánu, který je tak důležitý pro naši ekonomiku,“ dodal. Opoziční Svaz pro lidové hnutí (UMP) bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho každopádně navrhl hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, napsala agentura Reuters. Kritici tvrdí, že se premiér Valls chová diktátorsky, svržení vlády ale analytici neočekávají.

Vláda doufá, že reformy podpoří hospodářský růst a pomohou snížit nezaměstnanost. Cílem reforem je například zjednodušit přijímání i propouštění zaměstnanců či umožnit více obchodům nedělní a večerní prodej. Někteří vládní poslanci s vybranými body nesouhlasí.

Francouzská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí vykázala zpomalení na pouhých 0,1 procenta z 0,3 procenta v předchozím kvartálu. Míra nezaměstnanosti se v listopadu zvýšila na 10,3 procenta z říjnových 10,2 procenta.

Vydáno pod